KimChi to tradycyjna koreańska potrawa, przygotowywana z kapusty pekińskiej, płatków chilli, która następnie jest kiszona. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw koreańskich, znana na całym świecie. Kapusta KimChi to podstawowy składnik diety koreańskiej.
SKŁADNIKI :
1 duża kapusta pekińska, pokrojona w średniej wielkości kostkę
4 łyżki soli morskiej
4 łyżki koreańskiego chilli (gochugaru) w proszku
4 łyżki wody
2 ząbki zmiażdżonego czosnku
1 łyżka mielonego imbiru
2-3 dymki, posiekane
1 posiekana papryczka chilli
2 łyżki sosu rybnego
1/2 jabłka startego na puree
1/2 gruszki startej na puree
1/2 cebuli startej na drobnej tarce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W dużym plastikowym naczyniu mieszamy pokrojoną kapustę pekińską wraz z 4 łyżkami soli morskiej, starając się dobrze rozprowadzić sól. Tak przygotowaną kapustę odstawiamy na 4 godziny. Po upływie 4 godzin kapustę płuczemy w wodzie 2-3 razy, aby była czysta. Wypłukaną kapustę porządnie odsączamy z wody (unikając naciskania, aby kapusta pozostała jędrna).
2. Proszek chilli gochugaru mieszamy z 4 łyżkami wody, po czym dodajemy do pojemnika z kapustą. Do kapusty dodajemy również: sos rybny, cebulę, stare jabłko, gruszkę, posiekane chilli, mielony imbir, dymkę, zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej używając gumowych rękawiczek). Pojemnik z kapustą przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 24 godziny.
3. Po upływie 24 godzin, pojemnik z kapustą kimchi wstawiamy do lodówki, gdzie powinna się fermentować przez kolejne kilka dni (opcjonalnie do tygodnia).
KimChi
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.