Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Koreańskiej

KimChi

KimChi to tradycyjna koreańska potrawa, przygotowywana z kapusty pekińskiej, płatków chilli, która następnie jest kiszona. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw koreańskich, znana na całym świecie. Kapusta KimChi to podstawowy składnik diety koreańskiej.

SKŁADNIKI :
  

1 duża kapusta pekińska, pokrojona w średniej wielkości kostkę

4 łyżki soli morskiej

4 łyżki koreańskiego chilli (gochugaru) w proszku

4 łyżki wody

2 ząbki zmiażdżonego czosnku

1 łyżka mielonego imbiru

2-3 dymki, posiekane

1 posiekana papryczka chilli

2 łyżki sosu rybnego

1/2 jabłka startego na puree

1/2 gruszki startej na puree

1/2 cebuli startej na drobnej tarce

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
  

1. W dużym plastikowym naczyniu mieszamy pokrojoną kapustę pekińską wraz z 4 łyżkami soli morskiej, starając się dobrze rozprowadzić sól. Tak przygotowaną kapustę odstawiamy na 4 godziny. Po upływie 4 godzin kapustę płuczemy w wodzie 2-3 razy, aby była czysta. Wypłukaną kapustę porządnie odsączamy z wody (unikając naciskania, aby kapusta pozostała jędrna).

2. Proszek chilli gochugaru mieszamy z 4 łyżkami wody, po czym dodajemy do pojemnika z kapustą. Do kapusty dodajemy również: sos rybny, cebulę, stare jabłko, gruszkę, posiekane chilli, mielony imbir, dymkę, zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej używając gumowych rękawiczek). Pojemnik z kapustą przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 24 godziny.

3. Po upływie 24 godzin, pojemnik z kapustą kimchi wstawiamy do lodówki, gdzie powinna się fermentować przez kolejne kilka dni (opcjonalnie do tygodnia).


KimChi

KimChi
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne

Komentarze   

 
0 #1 Karolina 2018-10-21 20:29
Uwielbiam kimchi, a przepis napewno się przyda :))
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl