Kompozycja Pani Teresy na koreańskie danie jakim jest KimChi z wieprzowiną i makaronem. Ciekawym dodatkiem tego dania jest makaron sojowy, który znakomicie dopełnia smak orientalnej potrawy. Danie jest dobrze doprawione a cała kompozycja idealnie ze sobą współgra.
SKŁADNIKI :
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka mielonego czosnku
900 g polędwiczki wieprzowej, oczyszczonej z błon i pokrojonej w 0,5 cm plastry
200 g makaronu sojowego
3 łyżki oleju roślinnego
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1 czerwona cebula, pokrojona na cienkie półplasterki
400 g kapusty kimchi
1 mała cukinia, pokrojona cienkie plastry
225 ml bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki gochugaru (koreańskiej papryczki chilli), lub innej łagodnej chilli w płatkach do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W misce mieszamy 2 łyżki jasnego sosu sojowego wraz z 1 łyżką mielonego czosnku. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso i marynować w lodówce przez około 30 minut. W miedzy czasie przygotować makaron sojowy (ugotować aż będzie miękki i odcedzić).
2. W woku rozgrzewamy połowę oleju roślinnego, na którym smażymy zamarynowaną polędwicę przez około 6-8 minut. Mięso smażymy mieszając i doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu przekładamy na talerz.
3. W patelni wok rozgrzewamy pozostały olej roślinny. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do miękkości (około 2 minuty). Po tym czasie dodajemy kapustę kimchi, pokrojoną w plastry cukinię, wlewamy bulion drobiowy, dodajemy wcześniej ugotowany makaron sojowy. Całość dobrze podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec gotowe danie przekładamy do miseczek i posypujemy papryką. Smacznego :)
KimChi z Wieprzowiną i Makaronem
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne