Jest to dość oryginalny przepis na "koreańską zupę z kimchi". Potrawa jest dość szybka do przygotowania a jej unikalny smak zachwyci nawet najwybredniejsze gusta. Pani Teresa nie przepada za kiszoną kapustą jednak tak koreańska wersja takiej zupy ewidentnie jej smakowała.
SKŁADNIKI :
4 suszone grzyby shiitake, wcześniej moczone i odcedzone
1 posiekany ząbek czosnku
3 łyżki oleju roślinnego
150 g tofu, pokrojone na 2 cm kostkę
200 g schabu, pokrojonego w kostkę
300 g kapusty z kimchi
1 łyżka koreańskiego chilli (gochugaru)
sól do smaku
2 dymki, drobno posiekane
750 ml warzywnego bulionu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Odcedzone grzyby shiitake kroimy w plastry. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 1 posiekany ząbek czosnku oraz 200 gram pokrojonego schabu. Całość smażymy mieszając, aż mięso nabierze złoto brązowego koloru.
2. Do przysmażonego mięsa dodajemy kimchi oraz koreańską paprykę. Całość smażymy mieszając około 1 minutę.
3. Następnie do woka wlewamy 750 ml warzywnego wywaru i doprowadzamy do wrzenia. kiedy zupa zawsze dodajemy do niej pokrojone tofu, dymkę oraz grzyby shiitake. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut, po czym nakładamy do miseczek. Koreańska zupa gotowa. Smacznego :)
Koreańska Zupa z KimChi
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne