SKŁADNIKI:
łyżka oleju,
1,5 szklanki kimchi (w tym sok),
2 szklanki ugotowanego ryżu (najlepszy z poprzedniego dnia),
2 łyżki zielonej cebulki dymki, drobno pokrojonej,
2 jajka,
łyżeczka oleju sezamowego,
łyżeczka ziaren sezamu,
2-3 łyżki suszonych wodorostów (nori), pociętych na małe kawałki i prażonych,
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W patelni wok rozgrzewamy olej, dodajemy kimchi, krótką chwilę smażymy i mieszamy.
2. Wrzucamy na patelnię gotowany ryż, smażymy cały czas mieszając i rozgniatając sklejony ryż.
3. Gdy ryż będzie gorący dodajemy cebulę dymkę, dokładnie mieszamy.
4. Smażymy jajka z jednej strony.
5. Smażony ryż wkładamy do głębokich talerzy. Dla każdej porcji dodajemy sadzone jajko. Całość polewamy odrobiną oleju sezamowego. Posypujemy sezamem i prażonymi wodorostami.
6. Przed zjedzeniem rozgniatamy jajko i mieszamy w ryżem. Gotowe, smacznego :)
Ryż Smażony z Kimchi
Przepis ze strony PodróżeKulinarne