Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Koreańskiej

Ryż Smażony z Kimchi

SKŁADNIKI:

łyżka oleju,

1,5 szklanki kimchi (w tym sok),

2 szklanki ugotowanego ryżu (najlepszy z poprzedniego dnia),

2 łyżki zielonej cebulki dymki, drobno pokrojonej,

2 jajka,

łyżeczka oleju sezamowego,

łyżeczka ziaren sezamu,

2-3 łyżki suszonych wodorostów (nori), pociętych na małe kawałki i prażonych,

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. W patelni wok rozgrzewamy olej, dodajemy kimchi, krótką chwilę smażymy i mieszamy.

2. Wrzucamy na patelnię gotowany ryż, smażymy cały czas mieszając i rozgniatając sklejony ryż.

3.
Gdy ryż będzie gorący dodajemy cebulę dymkę, dokładnie mieszamy.

4.
Smażymy jajka z jednej strony.

5.
Smażony ryż wkładamy do głębokich talerzy. Dla każdej porcji dodajemy sadzone jajko. Całość polewamy odrobiną oleju sezamowego. Posypujemy sezamem i prażonymi wodorostami.

6.
Przed zjedzeniem rozgniatamy jajko i mieszamy w ryżem. Gotowe, smacznego :)


Ryż Smażony z Kimchi 

Smażony Ryż z Kimchi
Przepis ze strony PodróżeKulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;