Ciekawy i oryginalny przepis na ryż przygotowany z kiełkami fasoli mung na sposób koreański. Jest to idealny dodatek do dania głównego, ale śmiało może posłużyć również jako danie główne. Kuchnia koreańska jest bardzo zdrowa a jej przepisy bardzo orientalne.
SKŁADNIKI :
1 szklanka ryżu krótko ziarnistego
2 szklanki kiełków fasoli mung
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
sól
NA SOS :
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 1/2 łyżeczki zielonej papryki chilli, wypestkowanej i pokrojonej w plasterki
1 łyżka czerwonej papryki chilli, wypestkowanej i pokrojonej w plasterki
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki ziaren sezamu
1 posiekana cebulka dymka
1 1/2 łyżeczki koreańskiego chilli (można zastąpić ostrą papryką w proszku)
3 łyżki pieczarek, drobno posiekanych (surowych)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Ryż moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut. Po namoczeniu przepłukać go dobrze wodą i odcedzić.
2. W garnku doprowadzamy do wrzenia 750 ml wody, w której następnie gotujemy kiełki fasoli mung i dodajemy szczyptę soli. Kiełki gotujemy 3 minuty, po czym wyciągamy z wody (wody nie wylewamy !) dodajemy do nich 1 łyżeczkę jasnego sosu sojowego oraz 1 łyżkę oleju sezamowego, mieszamy i odstawiamy na bok.
3. Ryż zalewamy wodą po kiełkach i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie do ryżu dodajemy kiełki zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem kolejne 12 minut (podczas gotowania ryżu nie mieszamy).
4. W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu, czyli: 1 zmiażdżony ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 i 1/2 łyżeczki zielonej papryki chilli, wypestkowanej i pokrojonej w plasterki, 1 łyżkę czerwonej papryki chilli, wypestkowanej i pokrojonej w plasterki, 1/2 łyżeczki cukru, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki ziaren sezamu, 1 posiekana cebulka dymka, 1 1/2 łyżeczki koreańskiego chilli (można zastąpić ostrą papryką w proszku), 3 łyżki pieczarek, drobno posiekanych (surowych).
5. Ryż przekładamy do miseczki, polewamy sosem i podajemy ciepły. Koreańska potrawa gotowa. Smacznego
Ryż z Kiełkami Fasoli Mung
Przepis z Bloga: Podróże Kulinarne