Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Przepisy Kuchni Koreańskiej

Ryż z Kiełkami Fasoli Mung

Ciekawy i oryginalny przepis na ryż przygotowany z kiełkami fasoli mung na sposób koreański. Jest to idealny dodatek do dania głównego, ale śmiało może posłużyć również jako danie główne. Kuchnia koreańska jest bardzo zdrowa a jej przepisy bardzo orientalne.

SKŁADNIKI :
  

1 szklanka ryżu krótko ziarnistego

2 szklanki kiełków fasoli mung

1 zmiażdżony ząbek czosnku

1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

sól

Orientalny Sklep
NA SOS :

1 zmiażdżony ząbek czosnku

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1 1/2 łyżeczki zielonej papryki chilli, wypestkowanej i pokrojonej w plasterki

1 łyżka czerwonej papryki chilli, wypestkowanej i pokrojonej w plasterki

1/2 łyżeczki cukru

3 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżki ziaren sezamu

1 posiekana cebulka dymka

1 1/2 łyżeczki koreańskiego chilli (można zastąpić ostrą papryką w proszku)

3 łyżki pieczarek, drobno posiekanych (surowych)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 
 

1.
Ryż moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut. Po namoczeniu przepłukać go dobrze wodą i odcedzić.

2. W garnku doprowadzamy do wrzenia 750 ml wody, w której następnie gotujemy kiełki fasoli mung i dodajemy szczyptę soli. Kiełki gotujemy 3 minuty, po czym wyciągamy z wody (wody nie wylewamy !) dodajemy do nich 1 łyżeczkę jasnego sosu sojowego oraz 1 łyżkę oleju sezamowego, mieszamy i odstawiamy na bok.

3. Ryż zalewamy wodą po kiełkach i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie do ry
żu dodajemy kiełki zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem kolejne 12 minut (podczas gotowania ryżu nie mieszamy).

4. W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu, czyli:
1 zmiażdżony ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 i 1/2 łyżeczki zielonej papryki chilli, wypestkowanej i pokrojonej w plasterki, 1 łyżkę czerwonej papryki chilli, wypestkowanej i pokrojonej w plasterki, 1/2 łyżeczki cukru, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki ziaren sezamu, 1 posiekana cebulka dymka, 1 1/2 łyżeczki koreańskiego chilli (można zastąpić ostrą papryką w proszku), 3 łyżki pieczarek, drobno posiekanych (surowych).

5. Ryż przekładamy do miseczki, polewamy sosem i podajemy ciepły. Koreańska potrawa gotowa. Smacznego


Ryż z Kiełkami Fasoli Mung

Ryż Z Kiełkami Fasoli Mung
Przepis z Bloga: Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl