Bardzo szybki i dość prosty do przygotowania przepis na dość urozmaiconą potrawę z kapusty kimchi, czyli smażone kimchi. W Korei kimchi spotykane jest w wielu postaciach, najbardziej popularne jest z kapustą, nie poddawane obróbce cieplnej, jednak i takie należy do bardzo smacznych.
SKŁADNIKI :
150 g gotowego koreańskiego kimchi
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 cienkie plastry schabu, pokrojone w kostkę
1 łyżka oleju roślinnego
2 ząbki zmiażdżonego czosnku
dymka, pokrojona w kawałki długości 3 cm
1/2 łyżeczki prażonych ziaren sezamu
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną wieprzowinę wraz ze zmiażdżonym czosnkiem. Wieprzowinę smażymy, aż się zarumieni. Do przysmażonej wieprzowiny dodajemy 150 gram kimchi i dalej całość smażymy mieszając aż kapusta nabierze złotego koloru.
2. Do przysmażonej kapusty dodajemy pokrojoną dymkę, cukier, sezam, ciemny sos sojowy oraz olej sezamowy. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy około minutę. Podajemy z ryżem lub makaronem w bulionie.
Smażone KimChi
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne
Komentarze
Here is my web page - zdrowy tryb życia nastolatków (greyactiveultra.pl: http://greyactiveultra.pl)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.