Tteok to rodzaj grubych klusek ryżowych z kuchni koreańskiej. Można je przyrządzić z mieszanki kleistego ryżu lub zwykłego. Smażone warzywa z tteok to danie o wyjątkowym orientalnych smaku. Dla mniej wymagających tteok można zastąpić azjatyckim makaronem. W klasycznej wersji dodaje się koreańską pastę chilli - gochujang, które można zastąpić sosem sojowym.
SKŁADNIKI :
1 dłuższy tteok,
łyżeczka oleju sezamowego,
3 suszone grzyby shiitake, namoczone 30 minut w ciepłej wodzie,
1 marchew, pokrojona w cienkie słupki,
60g wołowiny, pokrojona w cienkie paski,
1/4 cebuli, pokrojona w piórka,
4 łyżki pasty gochujang
łyżeczka brązowego cukru,
pół łyżeczki mielonego pieprzu,
łyżeczka nasion sezamu,
2 cebulki dymki, drobno posiekane,
2 łyżki mirin,
2 ząbki czosnku, posiekane.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Kroimy tteok na kawałki o długości 4 cm, po czym blanszujemy w osolonej wodzie przez minutę, następnie płuczemy zimną wodą. Grzyby shiitake kroimy w chude paseczki.
2. Mieszamy z pastą gochujang: cukier, pieprz, nasiona sezamu oraz olej sezamowy. Kolejno dodajemy pokrojoną wołowinę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
3. Cebulę dymkę mieszamy z czosnkiem i mirin. Na woku rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy cebulę i przygotowaną wcześniej wołowinę. Smażymy do chwili, aż składniki nabiorą brązowego koloru. Następnie dodajemy warzywa, smażymy do chwili gdy delikatnie zmiękną.
4. Na koniec wymieszaną dymkę z mirin i czosnkiem. Smażymy wszystkie składniki razem, do momentu aż składniki pokryją się błyszczącą powłoką. Gotowe danie podajemy z tteok. Smacznego! :)
Smażone Warzywa z Kluskami Tteok
Przepis kulinarny ze strony