Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Koreańskiej

Smażone Warzywa z Kluskami Tteok

Tteok to rodzaj grubych klusek ryżowych z kuchni koreańskiej. Można je przyrządzić z mieszanki kleistego ryżu lub zwykłego. Smażone warzywa z tteok to danie o wyjątkowym orientalnych smaku. Dla mniej wymagających tteok można zastąpić azjatyckim makaronem. W klasycznej wersji dodaje się koreańską pastę chilli - gochujang, które można zastąpić sosem sojowym.

SKŁADNIKI :

1 dłuższy tteok,

łyżeczka oleju sezamowego,

3 suszone grzyby shiitake, namoczone 30 minut w ciepłej wodzie,

1 marchew, pokrojona w cienkie słupki,

60g wołowiny, pokrojona w cienkie paski,

1/4 cebuli, pokrojona w piórka,

4 łyżki pasty gochujang

łyżeczka brązowego cukru,

pół łyżeczki mielonego pieprzu,

łyżeczka nasion sezamu,

2 cebulki dymki, drobno posiekane,

2 łyżki mirin,

2 ząbki czosnku, posiekane.

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Kroimy tteok na kawałki o długości 4 cm, po czym blanszujemy w osolonej wodzie przez minutę, następnie płuczemy zimną wodą. Grzyby shiitake kroimy w chude paseczki.

2. Mieszamy z pastą gochujang: cukier, pieprz, nasiona sezamu oraz olej sezamowy. Kolejno dodajemy pokrojoną wołowinę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.

3. Cebulę dymkę mieszamy z czosnkiem i mirin. Na woku rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy cebulę i przygotowaną wcześniej wołowinę. Smażymy do chwili, aż składniki nabiorą brązowego koloru. Następnie dodajemy warzywa, smażymy do chwili gdy delikatnie zmiękną.

4. Na koniec wymieszaną dymkę z mirin i czosnkiem. Smażymy wszystkie składniki razem, do momentu aż składniki pokryją się błyszczącą powłoką. Gotowe danie podajemy z tteok. Smacznego! :)
 

Smażone Warzywa z Kluskami Tteok

Smażone Warzywa z Kluskami Tteok

Przepis kulinarny ze strony

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl