Tofu jest cenionym dodatkiem kuchni orientalnej na całym świecie. W Korei produkuje się jedno z lepszych odmian tofu na naszym globie. Dlatego wspaniałym pomysłem jest połączyć tofu wraz ze smażoną kapustą kimchi. Potrawa smakuje wyśmienicie a dodatek kimchi dodaje jej pikanterii. Tofu ze smażoną kapustą kimChi może zostać przyrządzone dla wegetarian, nie dodając po prostu mięsa.
SKŁADNIKI :
90 g kapusty kimchi, pokrojonej na 2 cm kawałki
50 g schabu, bardzo cienkie plastry pokrojone na kawałki
1 łyżka oleju roślinnego
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
1 łyżeczka oleju sezamowego
300 g tofu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 50 gram drobno pokrojonego schabu oraz 1 drobno posiekany ząbek czosnku. Wszystko smażymy do momentu kiedy mięso nabierze chrupkości i złoto brązowego koloru.
2. W momencie kiedy mięso się zarumieni dodajemy 1 łyżeczkę brązowego cukru, 1 łyżeczkę wcześniej uprażonych ziaren sezamu oraz 1 łyżeczkę oleju roślinnego. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Do całości dodajemy kapustę kimchi i smażymy do momentu kiedy kimchi będzie gorące.
3. W między czasie kostkę tofu zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 4-5 minut. Ugotowane tofu kroimy na plastry, na które nakładamy wcześniej przysmażone kimchi z wieprzowiną. Tą koreańską potrawę serwujemy z ryżem. Smacznego :)
Tofu ze Smażoną Kapustą KimChi
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne