Warzywna zupa z ziemniakami i cukinią zyskuje prawdziwego charakteru po dodaniu koreańskiej papryki chilli oraz pasty gochujang. Jej orientalny smak zawdzięczamy również dodatkiem oleju sezamowego.
SKŁADNIKI :
400 g młodych i małych ziemniaków
1 łyżeczka sake (opcjonalnie vódki)
1 drobno posiekany ząbek czosnku
1 czerwona papryczka chilli, wypestkowana i pokrojona w plastry
1 łyżka pasty gochujang (koreańska pasta chilli)
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju sezamowego
120 g mielonej wołowiny
1 mała cukinia, pokrojona na półplasterki
1/2 pora, pokrojonego w prążki
1 cebula dymka, do dekoracji
1 łyżka koreańskiej papryki chilli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Zagotowujemy w garnku 750 ml wody, dodajemy łyżeczkę soli oraz wrzucamy do niej obrane ziemniaki.
2. W średniej misce mieszamy łyżkę oleju sezamowego, łyżkę koreańskiej papryki chilli, łyżkę pasty gochujang, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, oraz 120 gram mielonej wołowiny. Całość dokładnie mieszamy i tak przyprawioną wołowinę dodajemy do gotujących się ziemniaków. Gotujemy 5 minut.
3. Następnie do zupy dodajemy cukinię i gotujemy kolejne 3 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, pora i sake (lub wódkę). Zupę gotujemy jeszcze z 3-4 minuty, po czym podajemy posypaną pokrojoną dymką.
Zupa z Ziemniakami i Cukinią po Koreańsku
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne