Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Koreańskiej

Zupa z Ziemniakami i Cukinią po Koreańsku

Warzywna zupa z ziemniakami i cukinią zyskuje prawdziwego charakteru po dodaniu koreańskiej papryki chilli oraz pasty gochujang. Jej orientalny smak zawdzięczamy również dodatkiem oleju sezamowego.

SKŁADNIKI :
  

400 g młodych i małych ziemniaków

1 łyżeczka sake (opcjonalnie vódki)

1 drobno posiekany ząbek czosnku

1 czerwona papryczka chilli, wypestkowana i pokrojona w plastry

1 łyżka pasty gochujang (koreańska pasta chilli)

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju sezamowego

120 g mielonej wołowiny

1 mała cukinia, pokrojona na półplasterki

1/2 pora, pokrojonego w prążki

1 cebula dymka, do dekoracji

1 łyżka koreańskiej papryki chilli


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 
 

1. Zagotowujemy w garnku 750 ml wody, dodajemy łyżeczkę soli oraz wrzucamy do niej obrane ziemniaki.

2. W średniej misce mieszamy łyżkę oleju sezamowego, łyżkę koreańskiej papryki chilli, łyżkę pasty gochujang, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, oraz 120 gram mielonej wołowiny. Całość dokładnie mieszamy i tak przyprawioną wołowinę dodajemy do gotujących się ziemniaków. Gotujemy 5 minut.

3. Następnie do zupy dodajemy cukinię i gotujemy kolejne 3 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, pora i sake (lub wódkę). Zupę gotujemy jeszcze z 3-4 minuty, po czym podajemy posypaną pokrojoną dymką.


Zupa z Ziemniakami i Cukinią po Koreańsku

Zupa Z Ziemniakami I Cukinią Po Koreańsku
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;