Gościmy

Odwiedza nas 24 gości oraz 0 użytkowników.

Statystyki

Użytkowników:
16
Artykułów:
745
Odsłon artykułów:
1951406

Kuchnia Tajska

Kuchnia Tajska powoli staje się niemal tak popularna jak kuchnia chińska. Jej zaletą są bezsprzecznie mało spotykane w innych kuchniach smakołyki takie jak koniki polne czy mrówki. Jednak kulinarna kultura Tajlandii to nie tylko jedzenie przedziwnych dla nas potraw, ale także tworzenie pysznych dań, zachęcających nas swym wyglądem i aromatem.

Kuchnia Tajska

W Tajlandii, podobnie jak w Chinach, stosowana jest zasada harmonii pięciu smaków. Na talerzach mieszkańców tego raju królować muszą produkty kwaśne, słone, słodkie, gorzkie oraz ostre. Widoczne są również wpływy innych kultur. Dzięki Portugalczykom w kuchni tajskiej stosuje się papryczkę chili. Jest ona znakiem rozpoznawczym wschodniego regionu.  Niezwykle ważnym składnikiem kuchni tajskiej jest curry, które wiele stuleci temu przywędrowało do Tajlandii z Indii. Powszechnie używane są dwie jego odmiany: zielona (rybna) oraz żółta. Curry jest obecnie jednym z najbardziej popularnych komponentów tej kuchni. Swoje piętno na tradycjach kulinarnych Tajlandii pozostawiły również takie kraje jak Laos, Birma czy Malezja.

Tajskie Pasty Curry

Różne rodzaje curry

Tradycyjne przepisy kuchni tajskiej składają się z produktów ogólnodostępnych w Tajlandii, co stało się powodem jej dużego zróżnicowania regionalnego. Idąc z północy państwa na wschód, potrawy stają się coraz ostrzejsze, wykorzystywana jest coraz większa ilość wspomnianej już papryczki chili. Popularnym daniem na terenie tego regionu jest larb, czyli pikantna sałatka z mięsem, cebulą i chili oraz tom saep – kwaśna zupa o pikantnym posmaku. Produktem uwielbianym przez Tajlandczyków zamieszkujących południe jest kokos. Wytwarza się z niego wiele produktów takich jak olej, który później wykorzystywany jest do smażenia. Nadaje on potrawom charakterystyczny posmak. Na południu popularne jest przygotowywanie dań z owoców morza oraz ryb.

Tajskie Przepisy

Obok curry i chili produktem bez którego nie istniałaby kuchnia tajska jest ryż. W każdym zakątku Tajlandii serwowany jest jako danie główne. Tajowie zajadają się wieloma jego odmianami. Jedną z najciekawszych jest ryż jaśminowy – bardzo aromatyczny i delikatny. Jako dodatek często stosuje się sosy sojowe lub rybne oraz obowiązkowo zioła. Mogą one być świeże bądź suszone. W tradycji kuchni tajskiej, podobnie jak w chińskiej, zakorzenił się fakt, że zioła te mają właściwości lecznicze nie tylko dla ciała, ale również duszy. Bardzo popularnymi daniami tajskimi są sałatki yam – lekkostrawne oraz dietetyczne ze względu na małą ilość tłuszczu. Podawane są obowiązkowo z sosem sojowym, rybnym lub sokiem z limonki. Często sałatka może zawierać makaron ryżowy, który jest w stuprocentowo pozbawiony cholesterolu. Tajlandczycy swoje potrawy smażą szybko, na bardzo dużym ogniu, co pozwala składnikom pozostać chrupiącym i smacznym. Jest to kolejne podobieństwo do kuchni chińskiej.

Produkty Kuchni Tajskiej

Dla Tajlandczyków niezwykle ważna jest etykieta. Każda potrawa powinna być starannie przygotowana oraz fantazyjnie przyozdobiona owocami lub warzywami. Nietaktem jest użycie pałeczek podczas spożywania dania innego niż makaron oraz posługiwanie się widelcem w celu włożenia kęsa do ust. Powinien być używany jedynie do nakładania dania na łyżkę. Co dziwne, jeśli kleisty ryż zje się posługując się samymi rękoma uznane zostanie to za znak dobrego wychowania.

Tajlandia

Jeśli spróbować kuchni tajskiej to przede wszystkim w samym jej sercu – Bangkoku. Jest to miejsce kumulacji wszystkich typów tradycyjnej kuchni tego kraju. Znalazła ona miłośników ze względu na swój smak, aromat oraz sposób podania. W Europie powstaje coraz więcej restauracji specjalizujących się w przygotowywaniu potraw według przepisów kuchni tajskiej. Zachęcamy do spróbowania i rozkoszowania się tą niezwykle świeżą odmianą smaku Azji, już i tak pokochaną przez Europejczyków.

Przepisy Kuchni Tajskiej

Przepisy Kuchni Tajskiej

Komentarze   

 
0 #3 Mateusz-thai 2014-04-15 08:31
Kocham kuchnie Tajską! A szczególnie na brudnych ulicach Bangkoku!
wrócę tam jeszcze nie raz!
 
 
+1 #2 Guest 2014-02-21 23:06
kocham kuchnie tajską i papryczki chili :lol:
 
 
+2 #1 YumYumYum...:3 2013-11-16 12:06
Uwielbiam tajską kuchnię :P mam nadzieję że polubi ją znacznie więcej osób niż ja ;-)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.