Jeden z smaczniejszych tajskich deserów. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Idealne połączenie smaku kokosa z ryżem nadaje temu daniu prawdziwie orientalnego smaku.
SKŁADNIKI :
175g czerwonego ryżu (opcjonalnie można użyć białego)
480ml mleka kokosowego
2 łyżki brązowego cukru
250ml wody
2 łyżki białego cukru
3 jajka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W garnku mieszamy 175 gram czerwonego ryżu, połowę mleka kokosowego (240ml) oraz 2 łyżki brązowego cukru. Doprowadzić całość do wrzenia, po czym gotować około 15-20 minut (jeśli używacie ryżu czerwonego proces ten potrwa nieco dłużej).
2. Po przegotowaniu ryż wlewamy do ramekinów (żaroodporne miseczki). 3 jajka mieszamy z pozostałym mlekiem kokosowym (240ml) oraz 2 łyżkami białego cukru. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy ryż (najlepiej przez sito).
3. Ramekiny zanurzamy w kąpieli wodnej (wody powinno sięgać do połowy ramekinów), przykryć folią aluminiową, i piec 35-60 minut. Ten Tajski deser można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego :)
Czerwony Kokosowy Ryż
Przepis znajduje się na blogu: Podróże Kulinarne