SKŁADNIKI :
2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula drobno posiekana
dynia (900g), pokrojona w kostkę
2 łyżeczki cukru palmowego bądź brązowego
400ml mleczka kokosowego
250ml bulionu warzywnego
2 szczypty chili w proszku
400g fasoli z puszki
liści limonki kaffir (lub starta skórka z limonki)
garść świeżej kolendry
ryż jaśminowy ugotowany i prażone orzechy nerkowca
1 łyżka sosu rybnego lub soli do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Pokrojoną cebulę smażymy na złoto. Po czym dodajemy cukier oraz dynię. Smażymy do momentu aż nabierze gęstej formy.
2. Następnie wlewamy mleko kokosowe, bulion oraz przyprawiamy chilli. Smażymy do momentu, aż dynia będzie miekka.
3. Dodajemy fasolkę, liść limonki kaffir, następnie podgrzewamy. Doprawiamy sosem rybnym, kolendrą. Gotowe danie posypujemy prażonymi orzechami nerkowca.
Dynia z Fasolą w Mleku Kokosowym
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.