Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Kaczka z Ananasem

SKŁADNIKI :

250ml mleka kokosowego

5 plastrów ananasa, pokrojonych w kostkę

400g piersi z kaczki, pokrojonej w paseczki

1 łyżeczka sosu chili sambal oelek

1 łyżka sosu słodko-kwaśnego


1 łyżeczka świeżo startego imbiru (lub mielony imbir)

1 łyżeczka przyprawy curry


1 ząbek czosnku, zmiażdżony (lub mielony czosnek)

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki oleju roślinnego

Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Na początku w woku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 400g piersi z kaczki, pokrojonej w paseczki. Całość smażymy do momentu, aż mięso się zarumieni, po czym odkładamy je na osobny talerz.


2.
Ponownie w woku rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy jeden zmiażdżony żabek czosnku oraz jedną łyżeczkę świeżego startego imbiru. Całość chwilę smażymy mieszając.


3.
Do podsmażonego czosnku oraz imbiru, dodajemy pięć plastrów ananasa, pokrojonych w kostkę, 250ml mleka kokosowego, jedną łyżkę sosu słodko kwaśnego, jedną łyżeczkę przyprawy sambal oelek oraz jedną łyżeczkę przyprawy curry. Całość doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.


4.
Następnie do całości dodajemy wcześniej podsmażoną kaczkę. Przyprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut, po czym potrawa będzie gotowa.


Przepis Video :


Kaczka z Ananasem

Kaczka Z Ananasem

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl