SKŁADNIKI:
sos do tajskiego barbecue 50g lobo
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
250g krewetek królweskich
200g ryżu brązowego
sól i pieprz
opcjonalnie olej arachidowy
pomidor lub kilka małych pomidorków koktajlowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Krewetki obieramy z pancerzy, po czym marynujemy w sosie do tajskiego barbecue, sosie sojowym oraz sosie ostrygowym przez około godzinę.
2. W międzyczasie przygotowujemy ryż brązowy według wskazówek producenta. W tym przypadku gotujemy w osolonej wodzie przez 35 minut, po czym odcedzamy.
3. Krewetki po zamarynowaniu grillujemy z każdej strony przez około 3-4 minuty. Jeżeli nie posiadamy patelni do grillowania, można je usmażyć na niewielkiej ilości oleju arachidowego również po 3-4 minuty z każdej strony.
4. Gotowe krewetki podajemy z ryżem i dekorujemy pokrojonymi w plasterki pomidorami lub małymi pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Danie doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Smacznego :)
Krewetki Grillowane Po Tajsku
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.