Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Krewetki Po Tajsku

SKŁADNIKI:

5-6 krewetek surowych w pancerzach black tiger 16-20

1/2 puszki mleka kokosowego

1 łodyga trawy cytrynowej

4 cm kawałek imbiru

1 czerwona papryczka chili

1 żółta papryczka chili

1/2 cytryny

cebulka dymka

kilka listków kolendry

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka sosu worcester

1/2 łyżeczki kurkumy

sól

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Krewetką usuwamy pancerz, pozostawiamy tylko część ogonową. Po czym nacinamy grzbietową część krewetki i usuwamy jelito. Krewetki nacieramy solą, kurkumą i odstawiamy na kilka minut.

2. Cebulę dymkę kroimy w kostkę, miażdżymy nożem łodygę trawy cytrynowej, kroimy drobno kałek imbiru.

3. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, imbir i trawę cytrynową. Chwilę przesmażamy, po czym na patelnię wrzucamy krewetki. W międzyczasie krobimy na plasterki obie papryczki chili, które od razu dodajemy do krewetek.

4. Po minucie smażenia wlewamy sos rybny i sos worcester, mieszamy. Na koniec wlewamy mleko kokosowe, mieszamy i dodajemy sok z połowy cytryny. Po wymieszaniu się wszystkich smaków, krewetki podajemy posypane liśćmi kolendry. Smacznego! :)

  Przepis Video :


 Krewetki Po Tajsku

Krewetki Po Tajsku

Komentarze   

 
0 #1 lhubert66 2017-06-16 06:46
8) Jak się za to zabrać wygląda fajnie i chcę to zrobić.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;