SKŁADNIKI:
5-6 krewetek surowych w pancerzach black tiger 16-20
1/2 puszki mleka kokosowego
1 łodyga trawy cytrynowej
4 cm kawałek imbiru
1 czerwona papryczka chili
1 żółta papryczka chili
1/2 cytryny
cebulka dymka
kilka listków kolendry
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu worcester
1/2 łyżeczki kurkumy
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Krewetką usuwamy pancerz, pozostawiamy tylko część ogonową. Po czym nacinamy grzbietową część krewetki i usuwamy jelito. Krewetki nacieramy solą, kurkumą i odstawiamy na kilka minut.
2. Cebulę dymkę kroimy w kostkę, miażdżymy nożem łodygę trawy cytrynowej, kroimy drobno kałek imbiru.
3. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, imbir i trawę cytrynową. Chwilę przesmażamy, po czym na patelnię wrzucamy krewetki. W międzyczasie krobimy na plasterki obie papryczki chili, które od razu dodajemy do krewetek.
4. Po minucie smażenia wlewamy sos rybny i sos worcester, mieszamy. Na koniec wlewamy mleko kokosowe, mieszamy i dodajemy sok z połowy cytryny. Po wymieszaniu się wszystkich smaków, krewetki podajemy posypane liśćmi kolendry. Smacznego! :)
Przepis Video :
Krewetki Po Tajsku
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.