Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Krewetki Smażone We Wiórkach Kokosowych

SKŁADNIKI:

10 krewetek w pancerzykach

3 łyżki wiórków kokosowych

kawałek imbiru

½ papryczki chili

1 łyżeczka cukru palmowego

4 łyżki sosu sojowego

4 łyżki oliwy z oliwek

sok z cytryny

szczypiorek

1-2 jajka

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Zaczynamy od przygotowania krewetek. Obieramy z pancerzyka, pozbawiamy głowy oraz wyciągamy jelito. Tak oczyszczone krewetki układamy na desce i robimy nacięcia, aby podczas smażenia krewetka nie zwinęła się zbyt mocno.

2. Na tarce ścieramy imbir, a papryczkę kroimy w bardzo drobne kawałki.

3. Do miseczki wrzucamy starty imbir, drobno pokrojoną papryczkę chili, drobno pokrojony szczypiorem oraz cukier palmowy. Zalewamy sosem sojowym oraz oliwą z oliwek, wyciskamy również sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Część sosu przelewamy do miseczki będzie później potrzebny jako dip.

4. W przygotowanym sosie namaczamy krewetki i marynujemy przez około 20 minut.

5. Do roztrzepanego jajka dodajemy sos sojowy, namaczamy krewetki po czym panierujemy w wiórkach kokosowych.

6. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej arachidowy), po czym smażymy krewetki. Po około minucie obracamy je na drugą stronę. Usmażone krewetki odsączamy na papierowym ręczniku.

7. Usmażone krewetki podajemy z wcześniej przygotowanym dipem.


Przepis Video :


 Krewetki Smażone We Wiórkach Kokosowych

Krewetki Smażone We Wiórkach Kokosowych

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;