Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Krewetki w Orientalnym Bulionie

SKŁADNIKI :

kilka krewetek black tiger

3 cm kawałek korzenia imbiru

1 ząbek czosnku

1 średnia marchewka

1 czerwona papryka

1 papryczka chili

mielona lub świeża trawa cytrynowa

liście limonki kafir (około 7 sztuk)

szczypiorek

liście kolendry

3 łyżki jasnego sosu sojowego

3 łyżki octu ryżowego

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka pasty miso

sok z limonki

sól

oliwa z oliwek

masło


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki, imbir w plastry. Warzywa wrzucamy do wrzącej wody. Po 4-5 minutach gotowania kroimy w cienkie paskeczki czerwoną paprykę, która dodajemy do gotujących się warzyw wraz z listkami limonki kaffir. Czosnek i papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki. Po czym dodajemy je do bulionu, wraz z łyżeczką mielonej trawy cytrynowej.

2. Gotujący się bulion przyprawiamy łyżka sosu rybnego, 3 łyżkami octu ryżowego, 3 łyżkami jasnego sosu sojowego, łyżką oleju sezamowego.

3. Krewetki obieramy ze skorupek, nacinamy na grzbiecie, po czym wyciągamy z nich jelita. Obrane i oczyszczone krewetki przyprawiamy solą, po czym dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z masłem. Na oliwie smażymy krewetki po 1-2 minutach z każdej strony, tak aby krewetki były zarumienione.

4. Pod sam koniec gotowania bulionu do zupy dodajemy łyżkę pasty miso, odrobinę szczypiorku, oraz sok z limonki. Całość dokładnie mieszamy. Na głębokim talerzu układamy przysmażone krewetki, zalewamy aromatycznym orientalnym bulionem i posypujemy liśćmi kolendry. Smacznego :)

Przepis Video:

Krewetki w Orientalnym Bulionie

Krewetki w Orientalnym Bulionie 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;