SKŁADNIKI :
kilka krewetek black tiger
3 cm kawałek korzenia imbiru
1 ząbek czosnku
1 średnia marchewka
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
mielona lub świeża trawa cytrynowa
liście limonki kafir (około 7 sztuk)
szczypiorek
liście kolendry
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka pasty miso
sok z limonki
sól
oliwa z oliwek
masło
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki, imbir w plastry. Warzywa wrzucamy do wrzącej wody. Po 4-5 minutach gotowania kroimy w cienkie paskeczki czerwoną paprykę, która dodajemy do gotujących się warzyw wraz z listkami limonki kaffir. Czosnek i papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki. Po czym dodajemy je do bulionu, wraz z łyżeczką mielonej trawy cytrynowej.
2. Gotujący się bulion przyprawiamy łyżka sosu rybnego, 3 łyżkami octu ryżowego, 3 łyżkami jasnego sosu sojowego, łyżką oleju sezamowego.
3. Krewetki obieramy ze skorupek, nacinamy na grzbiecie, po czym wyciągamy z nich jelita. Obrane i oczyszczone krewetki przyprawiamy solą, po czym dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z masłem. Na oliwie smażymy krewetki po 1-2 minutach z każdej strony, tak aby krewetki były zarumienione.
4. Pod sam koniec gotowania bulionu do zupy dodajemy łyżkę pasty miso, odrobinę szczypiorku, oraz sok z limonki. Całość dokładnie mieszamy. Na głębokim talerzu układamy przysmażone krewetki, zalewamy aromatycznym orientalnym bulionem i posypujemy liśćmi kolendry. Smacznego :)
Przepis Video:
Krewetki w Orientalnym Bulionie
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.