Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Krewetki z Makaronem Ryżowym

SKŁADNIKI:

200g makaronu ryżowego tasiemki 5mm

200-300g krewetek

4 ząbki czosnku

4 łyżki sosu sojowego

2-3 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki oleju sezamowego

pęczek szczypiorku

szczypta soli


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Przygotowanie krewetek: w przepisie użyte zostały krewetki oczyszczone, gotowe do spożycia, które można kupić w każdym markecie.

1. Przygotowujemy 200g makaronu ryżowego według wskazań producenta na opakowaniu. Wodę do makaronu solimy. Odcedzając odlewamy około ½ szklanki wody, w której moczył się makaron. Posłuży ona do zalania krewetek przy smażeniu.

2. Czosnek przeciskamy przez praskę bądź drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię wok z 2-3 łyżki oleju kokosowego, wrzucamy czosnek na około 2 minuty.

3. Gdy czosnek jest już gotowy na patelnię wrzucamy krewetki. Obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony. Gdy krewetki są już gotowe, wlewamy 2 łyżki oleju sezamowego, posypujemy szczyptą soli i od razu wrzucamy uprzednio przygotowany makaron wraz z ½ szklanki wody z moczenia makaronu.

4. Do dania wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy uprzednio posiekany pęczek szczypiorku i smażymy około 3-4 minuty.

 Krewetki z Makaronem Ryżowym

Krewetki z Makaronem Ryżowym

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl