Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Kurczak Hoisin i Sriracha

Sos sriracha pochodzi z Tajlandii, z miasta Si Racha. Jest to znany i ceniony sos. W skład sosu wchodzi: chili, destylowany ocet, czosnek, cukier i sól.

SKŁADNIKI :

900g piersi z kurczaka

pół szklanki sosu hoisin

2 łyżki sos chili sriracha

3 ząbki czosnku– zmiażdżonego

2 łyżki startego imbiru

sok z 1 limonki

szczypta soli

ugotowane w osolonej wodzie brokuły (może też być brukselka)

pół dymki – drobno posiekanej

ugotowany ryż – ok. 2 szklanek

prażone ziarna sezamu (sposób przygotowania : podgrzewamy sezam na patelni, przez krótką chwilę, bez dodatku oleju)

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. C. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem.

2. Mięso kroimy w cieńsze kawałki, przypominające kotlety i lekko solimy.

3. Mieszamy składniki w miseczce : sos hoisin, sos sriracha, czosnek, imbir, sok z limonki i białe części dymki.

4. Pokrojone kawałki kurczaka obtoczyć w sosie i włożyć do żaroodpornego naczynia, po czym polewamy pozostałym sosem.

5. Przykrywamy naczynie folia aluminiową i pieczemy w piekarniku przez pół godziny.

6. Po tym czasie kurczak puści trochę wody, dlatego przekładamy mięso wraz z sosem na patelnię, i smażymy do momentu zagęszczenia sosu.

7. Gotowe mięso posypujemy prażonym sezamem i dymką. Podajemy z ugotowanymi warzywami i ryżem. Smacznego! :)

Kurczak Hoisin i Sriracha 

Kurczak Hoisin i Sriracha
Przepis ze strony : Podróże Kulinarne

Komentarze   

 
0 #1 rozpior 2017-06-16 10:40
8) Kurczak zrobiony w ten sposób smakuje przepysznie,nie wiedziałem że kuchnia azjatycka jest taka dobra.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;