Sos sriracha pochodzi z Tajlandii, z miasta Si Racha. Jest to znany i ceniony sos. W skład sosu wchodzi: chili, destylowany ocet, czosnek, cukier i sól.
SKŁADNIKI :
900g piersi z kurczaka
pół szklanki sosu hoisin
2 łyżki sos chili sriracha
3 ząbki czosnku– zmiażdżonego
2 łyżki startego imbiru
sok z 1 limonki
szczypta soli
ugotowane w osolonej wodzie brokuły (może też być brukselka)
pół dymki – drobno posiekanej
ugotowany ryż – ok. 2 szklanek
prażone ziarna sezamu (sposób przygotowania : podgrzewamy sezam na patelni, przez krótką chwilę, bez dodatku oleju)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. C. Naczynie żaroodporne nacieramy olejem.
2. Mięso kroimy w cieńsze kawałki, przypominające kotlety i lekko solimy.
3. Mieszamy składniki w miseczce : sos hoisin, sos sriracha, czosnek, imbir, sok z limonki i białe części dymki.
4. Pokrojone kawałki kurczaka obtoczyć w sosie i włożyć do żaroodpornego naczynia, po czym polewamy pozostałym sosem.
5. Przykrywamy naczynie folia aluminiową i pieczemy w piekarniku przez pół godziny.
6. Po tym czasie kurczak puści trochę wody, dlatego przekładamy mięso wraz z sosem na patelnię, i smażymy do momentu zagęszczenia sosu.
7. Gotowe mięso posypujemy prażonym sezamem i dymką. Podajemy z ugotowanymi warzywami i ryżem. Smacznego! :)
Kurczak Hoisin i Sriracha
Przepis ze strony : Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.