SKŁADNIKI:
2 udka z kurczaka
kawałek imbiru
2 łyżeczki miodu
szczypiorek
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
1 papryczka chili
oliwa
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Czosnek kroimy na drobno, papryczki chili w plasterki. Wkładamy do miseczki czosnek oraz chili, dodajemy starty kawałek imbiru. Następnie do miseczki wyciskamy sok z połówki cytryny (bez pestek). Dodajemy miód, trochę soli i kilka łyżek oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy.
2. Można pokroić udka kurczaka na mniejsze części - pałki i podudzia.
3. Następnie marynujemy kawałki kurczaka w przygotowanym sosie. Namaczamy minimum 30 minut.
4. Po czym przekładamy kurczaka wraz z sosem do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku w temp. 200°C około 30 minut. Po tym czasie kurczak jest gotowy. Kurczaka posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem i serwujemy. Smacznego! :)
Przepis Video :
Kurczak Miodowo - Cytrynowy
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.