Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Kurczak Po Tajsku

SKŁADNIKI :

2 marchewki

1kg piersi z kurczaka

1 żółta i zielona papryka

1 por

100g pieczarek

2 szalotki

2-3 saszetki
ryżu jaśminowego

3 łyżki miodu

2-3 łyżki
słodko-kwaśnego sosu chilli

2-3 łyżki
sosu sojowego

kiełki fasoli mung

przyprawa warzywko

sezam

sól


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Piersi kurczaka kroimy na paski o szerokości 3 cm. Do średniej miski wlewamy miód, 2-3 łyżki sosu słodko-kwaśnego chilli, 2-3 łyżki sosu sojowego, troszkę przyprawy warzywko, 3-4 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową marynatą zalewamy wcześniej przygotowanego kurczaka, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W międzyczasie gotujemy ryż.

2.
Żółtą, czerwoną paprykę kroimy w słupki, marchewkę oraz por również kroimy w słupki, szalotki kroimy w krążki, a pieczarki kroimy w paski. Zamarynowane mięso nadziewamy na patyki do szaszłyków. Pozostałą marynatę odstawiamy na bok. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kurczaka i podsmażamy z dwóch stron.

3.
Na drugiej patelni również rozgrzewamy tłuszcz i smażymy około 5 minut wcześniej pokrojone warzywa. Następnie do warzyw wlewamy pozostałą marynatę, mieszamy. Dodajemy kiełki fasoli mung, solimy, pieprzymy, po czym smażymy kolejne 5 minut.

4.
Na talerze układamy szeroko warzywa, na środku robimy kopkę z ryżu. Mięso obsypujemy sezamem i układamy w stożek na ryżu. Tajska potrawa gotowa ! Smacznego !


Przepis Video :

 

Kurczak Po Tajsku

Kurczak Po Tajsku

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;