logo

Kurczak Po Tajsku

SKŁADNIKI :

2 marchewki

1kg piersi z kurczaka

1 żółta i zielona papryka

1 por

100g pieczarek

2 szalotki

2-3 saszetki
ryżu jaśminowego

3 łyżki miodu

2-3 łyżki
słodko-kwaśnego sosu chilli

2-3 łyżki
sosu sojowego

kiełki fasoli mung

przyprawa warzywko

sezam

sól


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Piersi kurczaka kroimy na paski o szerokości 3 cm. Do średniej miski wlewamy miód, 2-3 łyżki sosu słodko-kwaśnego chilli, 2-3 łyżki sosu sojowego, troszkę przyprawy warzywko, 3-4 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową marynatą zalewamy wcześniej przygotowanego kurczaka, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. W międzyczasie gotujemy ryż.

2.
Żółtą, czerwoną paprykę kroimy w słupki, marchewkę oraz por również kroimy w słupki, szalotki kroimy w krążki, a pieczarki kroimy w paski. Zamarynowane mięso nadziewamy na patyki do szaszłyków. Pozostałą marynatę odstawiamy na bok. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kurczaka i podsmażamy z dwóch stron.

3.
Na drugiej patelni również rozgrzewamy tłuszcz i smażymy około 5 minut wcześniej pokrojone warzywa. Następnie do warzyw wlewamy pozostałą marynatę, mieszamy. Dodajemy kiełki fasoli mung, solimy, pieprzymy, po czym smażymy kolejne 5 minut.

4.
Na talerze układamy szeroko warzywa, na środku robimy kopkę z ryżu. Mięso obsypujemy sezamem i układamy w stożek na ryżu. Tajska potrawa gotowa ! Smacznego !


Przepis Video :

 

Kurczak Po Tajsku

Kurczak Po Tajsku

Komentarze   

 
0 #14 Guest 2016-04-08 16:39
Srata pierdata tak można ocenić wasze wypociny znawcy.
Warzywko czy wegeta to w 70% a niekiedy w 80% sama sól by zwiększyć wagę reszte stanowią warzywa wiadomo sól najtańsza.
Wy chyba nie jesteście świadomi co w każdym barze chińskim wam serują.
Każde danie nafaszerowane jest glutaminianem sodu a to jest chemia nie sól.
Dla niedouczonych trochę wiedzy:

Glutaminian sodu to związek chemiczny będący solą kwasu glutaminowego, wykorzystywany jako dodatek mający poprawić smak jedzenia i sprawić, by przypominał on produkty naturalne. Jest to naturalny aminokwas pozyskiwany niegdyś z wysokobiałkowyc h wodorostów – dziś zaś produkowany przy pomocy chemicznej fermentacji. Na rynku występuje pod nazwą kodową E621 pod postacią białych kryształków.

W kuchni chińskiej służy jako przyprawa. Zdaniem Chińczyków, smak glutaminianu – zwany umami i przypominający mieszankę smaków grzybowego i mięsnego – doskonale komponuje się z tradycyjnymi potrawami, dlatego mieszkańcy Kraju Środka dodają go m.in. do ryb, sosu sojowego oraz włączają go w skład słynnej przyprawy „pięć smaków”.

Reszta świata dosypuje E621 do wszelkich produktów typu instant. Pod tym względem popularne „zupki chińskie” rzeczywiście przypominają te oryginalne. Ponadto glutaminian sodu wykorzystuje się do ograniczenia zawartości soli kuchennej w potrawach. Pozwala on bowiem przy zmieszaniu z małą ilością „naszego” chlorku sodu zachować smak potrawy przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości wykorzystanej soli o 20-40%. I to tyle, jeśli chodzi o dobre wiadomości.

To tyle pozdrawiam
 
 
+3 #13 wodnik55 2015-07-25 10:30
HJak czytam w przepisie a szczególnie azjatyckim dodaj warzywko to proponuję po prostu kartofle z pokrzywami i ospą sobie utłuc
 
 
0 #12 Robert 2015-06-28 08:03
Kurczaka po tajsku się bardzo szybko robi. Moja koleżanka zaproponowała przepis w 30 min. http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/kurczak-po-tajsku/ taka wersja dla studentów. Ja osobiście zapiekam kurczaka w mleczku kokosowym. Ostatnio tez w makro znalazłem bardzo dobre przyprawy w wersji sosu właśnie do kurczaka po tajsku itp. Warto tam podjechać, bo robi się go szybko. Panowie, jeśli chcecie sprawić przyjemność swojej kobiecie i pokazać się od tej strony kulinarnej, nawet jeżeli za bardzo gotowac nie potrawifie polecam spróbowac go wykonać. Kurczaka trudno "spieprzyć"
Pozdrawiam
 
 
0 #11 Rafal 2015-02-17 18:48
Dodajcie sobie chińska wegete jest dostępna w sklepie chińskim. Jak ktoś nie ma dodaje vegety. Taki sam smak.
 
 
0 #10 D. 2014-10-23 05:08
nie rozumiem dlaczego wielu się doczepiło do tego warzywka, nie chcecie to nie dodajcie a zastąpcie solą lub czym tylko chcecie. przepis jest naprawdę dobry, polecam
 
 
+3 #9 Arkadiusz 2014-04-02 08:56
Przepis od naszych serdecznych znajomych z video kuchnia. Przepis został przygotowany jeszcze zanim się poznaliśmy i zaczęli korzystać z naszych produktów/przyp raw.

Powiem tak. Kuchnia orientalna to jedna wielka improwizacja, w oryginale na pewno nie ma warzywka, tutaj zostało dodane. Często w Polsce stosuje się zamienniki, gdy ktoś nie ma dostępu do oryginalnych przypraw.

Pozdrawiam!
 
 
+2 #8 Guest 2014-02-21 23:03
nie no myslałam że tu są prawdziwe przepisy tajskie a nie takie coś.jakie warzywko w Tajlandii?
 
 
+8 #7 Rafal 2013-11-28 13:08
Przyprawe warzywko to sobie w dupe wsadzcie. Przecierz to jest chemiczna papka, jak mozecie takie cos ludziom polecac?!?
 
 
-1 #6 Adrianna 2013-10-21 14:59
pierwszy raz slysze ze do tajskiej dajemy warzywko...
 
 
+2 #5 Adrianna 2013-10-21 14:58
:oops:
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;