SKŁADNIKI:
1 pierś z kurczaka (około 250 gram)
4 papryczki chilli
1/2 cebuli dymki
1/2 czerwonej papryki (około 120 gram)
200 gram pieczarek
1 szalotka
250 gram makaronu ryżowego paski
2 łyżki oleju roślinnego
4 łyżki jasnego sosu sojowego
4 łyżki sosu ostrygowego
3 łyżki słodkiego sosu sojowego
2 łyżeczki sosu chilli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Szalotkę, dymkę oraz paprykę kroimy w paseczki. Kurczaka w mniejsze kawałki. Pieczarki w plastry, a dwie papryczki chilli na drobno.
2. Makaron ryżowy wrzucamy na 3-5 minut do wrzącej wody. Po upływie tego czasu należy dobrze go zlać zimną wodą i przecedzić. Przecedzony makaron przekładamu na talerze.
3. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy pokrojoną szalotkę oraz dymkę. Po chwili smażenia (około 2 minuty) dodajemy do woka kurczaka. Całość smażymy mieszając. Do przysmażonego lekko kurczaka dodajemy pokrojoną paprykę, po chwili pieczarki oraz 2 pokrojone papryczki chilli. Kiedy warzywa puszczą soki i się lekko przysmażą (po około 2-3 minutach) do woka dodajemy 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 4 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżeczki sosu chilli oraz 3 łyżki słodkiego sosu sojowego. Całość dokładnie mieszamy i dusimy przez około 2 minuty mieszając.
4. Gotowego kurczaka z warzywami i sosem przekładamy na makaron ryżowy. Całóść posypujemy połową pokrojonej dymki oraz dekorujemy 2 papryczkami chilli. Danie gotowe smacznego :)
Kurczak Smażony z Warzywami i Makaronem Ryżowym
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.