Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Kurczak Smażony z Warzywami i Makaronem Ryżowym

SKŁADNIKI:

1 pierś z kurczaka (około 250 gram)

4 papryczki chilli

1/2 cebuli dymki

1/2 czerwonej papryki (około 120 gram)

200 gram pieczarek

1 szalotka

250 gram makaronu ryżowego paski

2 łyżki oleju roślinnego

4 łyżki jasnego sosu sojowego

4 łyżki sosu ostrygowego

3 łyżki słodkiego sosu sojowego

2 łyżeczki sosu chilli

Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Szalotkę, dymkę oraz paprykę kroimy w paseczki. Kurczaka w mniejsze kawałki. Pieczarki w plastry, a dwie papryczki chilli na drobno.

2. Makaron ryżowy wrzucamy na 3-5 minut do wrzącej wody. Po upływie tego czasu należy dobrze go zlać zimną wodą i przecedzić. Przecedzony makaron przekładamu na talerze.

3. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy pokrojoną szalotkę oraz dymkę. Po chwili smażenia (około 2 minuty) dodajemy do woka kurczaka. Całość smażymy mieszając. Do przysmażonego lekko kurczaka dodajemy pokrojoną paprykę, po chwili pieczarki oraz 2 pokrojone papryczki chilli. Kiedy warzywa puszczą soki i się lekko przysmażą (po około 2-3 minutach) do woka dodajemy 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 4 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżeczki sosu chilli oraz 3 łyżki słodkiego sosu sojowego. Całość dokładnie mieszamy i dusimy przez około 2 minuty mieszając.

4. Gotowego kurczaka z warzywami i sosem przekładamy na makaron ryżowy. Całóść posypujemy połową pokrojonej dymki oraz dekorujemy 2 papryczkami chilli. Danie gotowe smacznego :)

Kurczak Smażony z Warzywami i Makaronem Ryżowym

Kurczak Smażony z Warzywami i Makaronem Ryżowym

Komentarze   

 
0 #1 Max 2015-09-02 16:58
Czy aby napewno makaron ryżowy zalewamy goracą wodą? Ja moczę go 20-30 min w letniej wodzie, dzieki temu makaron nie klei się.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;