Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Kurczak w Karmelu z Trawą Cytrynową

SKŁADNIKI :   

kawałek świeżego imbiru

szczypta suszonego chili

mielona trawa cytrynowa

2 suszone liście limonki kaffir

6 łyżek wody

6 łyżek białego cukru

6 łyżek sosu sojowego

2 ząbki czosnku

szczypta soli

2 piersi z kurczaka

makaron ryżowy


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. Zaczynamy od przygotowania karmelu. Na patelnię wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na dość dużym ogniu, do momentu, aż nam się pojawi karmel (cukier zacznie wówczas brązowieć). Przez cały proces tworzenia karmelu nie mieszamy go!

2. Do karmelu wlewamy sos sojowy ( i ewentualnie trochę wody jeśli zrobi się nam zbyt gęsty karmel).

3. Po chwili dodajemy pokrojone na niewielkie kawałki imbir oraz czosnek. Dodajemy również szczyptę chili, mieloną trawę cytrynową oraz liście limonki. Całość przyprawiamy solą, po czym podgrzewamy przez chwilę.

4. Piersi z kurczaka kroimy na trzy płaty, po czym wrzucamy do sosu i smażymy chwilkę.

5. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy.

6. Gotowego kurczaka w karmelu podajemy z makaronem ryżowym. 

Kurczak w Karmelu z Trawą Cytrynową

Kurczak w Karmelu z Trawą Cytrynową
Przepis konkursowy Pani Katarzyny Sadłowskiej

Komentarze   

 
0 #1 igła 2017-06-16 12:43
Bardzo dobry przepis, wypróbuję go w weekend.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;