SKŁADNIKI :
kawałek świeżego imbiru
szczypta suszonego chili
mielona trawa cytrynowa
2 suszone liście limonki kaffir
6 łyżek wody
6 łyżek białego cukru
6 łyżek sosu sojowego
2 ząbki czosnku
szczypta soli
2 piersi z kurczaka
makaron ryżowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Zaczynamy od przygotowania karmelu. Na patelnię wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na dość dużym ogniu, do momentu, aż nam się pojawi karmel (cukier zacznie wówczas brązowieć). Przez cały proces tworzenia karmelu nie mieszamy go!
2. Do karmelu wlewamy sos sojowy ( i ewentualnie trochę wody jeśli zrobi się nam zbyt gęsty karmel).
3. Po chwili dodajemy pokrojone na niewielkie kawałki imbir oraz czosnek. Dodajemy również szczyptę chili, mieloną trawę cytrynową oraz liście limonki. Całość przyprawiamy solą, po czym podgrzewamy przez chwilę.
4. Piersi z kurczaka kroimy na trzy płaty, po czym wrzucamy do sosu i smażymy chwilkę.
5. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy.
6. Gotowego kurczaka w karmelu podajemy z makaronem ryżowym.
Kurczak w Karmelu z Trawą Cytrynową
Przepis konkursowy Pani Katarzyny Sadłowskiej
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.