SKŁADNIKI:
1 pierś z kurczaka
1/2 puszki mleka kokosowego
2-3 pomidory
1 papryka czerwona
2 szalotki
kawałek imbiru
kilka ziarenek zielonego pieprzu
1 łyżka sosu chili
świeża kolendra
1 łyżeczka kurkumy
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rozpoczynamy od pokrojenia piersi kurczaka w ukośne plasterki, po czym dokładnie nacieramy go solą i kurkumą. Odstawiamy na 15 minut.
2. Rozgrzewamy odrobinę oleju w patelni wok i wrzucamy pokrojoną w półplasterki szalotkę.
3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pierś kurczaka. Po minucie smażenia dodajemy pokrojoną w paski paprykę czerwoną.
4. Następnie dodajemy pokrojony w drobną kostkę imbir i dorzucamy pomidory pokrojone w cząstki. Dokładnie mieszamy.
5. Wlewamy mleko kokosowe i wszystko razem mieszamy, dusimy i dodajemy sosu chili oraz ziarenka pieprzu zielonego z zalewy. Gotowe!
6. Gotowe danie dekorujemy świeżą kolendrą i podajemy z ryżem. Smacznego!
Przepis Video :
Kurczak w Mleku Kokosowym z Pomidorami
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.