Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Kurczak w Sosie Imbirowym

SKŁADNIKI :

500g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie paski

1/2 szklanki (120ml) bulionu drobiowego

4 łyżki sherry półwytrawnego

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

3 łyżki świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie słupki

2 łyżki oleju roślinnego

3 łyżki sosu ostrygowego

liście kolendry
, drobno poszatkowane

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
Na patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Do woka dodajemy 500 gram piersi z kurczaka, pokrojonych w cienkie paski, oraz 3 łyżki świeżego imbiru pokrojonego w cienkie słupki. Całość smażymy mieszając, aż mięso się podsmaży a imbir puści soki.


2.
Po około 3 minutach smażenia, do kurczaka dodajemy 3 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki półwytrawnego sherry oraz pół szklanki bulionu drobiowego (120ml). Całość dokładnie mieszamy, a następnie kurczaka dusimy przez około 4 minuty.


3.
Po upływie 4 minut, w małej miseczce mieszamy 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wraz z niewielką ilością wody. Wymieszaną mąkę z wodą dodajemy do woka.

4.
Całość mieszamy i podgrzewamy aż sos się zagęści. Na koniec kurczaka w sosie imbirowym podajemy wraz z ryżem jaśminowym. Porcję dekorujemy liśćmi kolendry, oraz czerwoną papryczką chilli.


Przepis Video :

 

Kurczak w Sosie Imbirowym

Kurczak w Sosie Imbirowym

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl