SKŁADNIKI:
ciemny ryż jaśminowy riceberry
400g piersi z kurczaka pokrojne w kostke
2 łyżki sosu rybnego
posiekany ząbek czosnku
łyżka tartego imbiru
łyżeczka przyprawy curry w proszku
łyżeczka sosu sambal oelek
2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
szalotka pokrojona w paski
papryczka chilli bez nasion pokrojona w paski
szczypiorek do posypania
olej arachidowy do smażenia
1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
szczyota soli do smaku
woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Marynujemy kurczaka w czosnku, sosie rybnym, 1/2 łyżeczki cukru, imbirze, przyprawie curry oraz szczyptą soli. Mieszamy i odstawiamy na bok.
2. Na patelni karmelizujemy łyżeczkę cukru, po czym dolewamy ostrożnie odrobiną wody. Całość dolewamy do wcześniej zamarynowanego kurczaka.
3. W międzyczasie gotujemy ryż jaśminowy.
4. W woku rozgrzewamy olej arachidowy. Podsmażamy papryczą chilli, trawą cyrynową oraz szalotą. Dodajemy wcześniej zamarynowanego kurczaka i smażymy do zarumienienia się.
5. Na koniec do całości dodajemy sos sambal oelek i mieszamy.
6. Całość przekładamy na talerz, estetycznie układamy z ryżem i posypujemy szczypiorkim. Smacznego!
Kurczak w Trawie Cytrynowej z Curry