Kurczak w zielonym curry to bardzo popularne danie kuchni tajskiej. Kurczak jest soczysty a ostrość nadana zieloną pastą curry jest przełamana słodkością mleka kokosowego.
SKŁADNIKI :
500g piersi z kurczaka, pokrojonej w większą kostkę
400ml mleka kokosowego
150ml bulionu drobiowego
2-3 łyżki zielonej pasty curry
1 cebula, pokrojona w piórka
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2 łyżki oleju roślinnego
sok z połowy limonki
2 dymki, drobno pokrojone
zielona pietruszka do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku w patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy 1 cebulę pokrojoną w piórka, 2 dymki drobno pokrojone oraz 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Całość smażymy mieszając przez 1 minutę.
2. Do przysmażonej cebuli wraz z innymi składnikami dodajemy 2-3 łyżki zielonej pasty curry, cały czas mieszając (osoby lubiące ostrzejszy smak mogą dodać jej trochę więcej). Po upływie 2 minut do woka dodajemy 150 ml bulionu drobiowego oraz 400 ml mleka kokosowego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, po czym doprowadzamy do wrzenia.
3. Do gotującego się mleka dodajemy 500 gram piersi z kurczaka, pokrojonej w grubszą kostkę. Mięso wraz z mlekiem kokosowym gotujemy mieszając, do momentu aż kurczak będzie w środku miękki.
4. Pod koniec gotowania do kurczaka w zielonym curry dodajemy sok z połowy limonki oraz 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego. Po wymieszaniu się wszystkich składników kurczak w zielonym curry jest gotowy do podania. Ta potrawa wyśmienicie smakuje wraz z ryżem jaśminowym. Smacznego :)
Przepis Video :
Kurczak w Zielonym Curry
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.