Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Kurczak w Zielonym Curry

Kurczak w zielonym curry to bardzo popularne danie kuchni tajskiej. Kurczak jest soczysty a ostrość nadana zieloną pastą curry jest przełamana słodkością mleka kokosowego.

SKŁADNIKI :


500g piersi z kurczaka, pokrojonej w większą kostkę

400ml mleka kokosowego


150ml bulionu drobiowego

2-3 łyżki zielonej pasty curry


1 cebula, pokrojona w piórka

2 łyżki jasnego sosu sojowego


2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki

2 łyżki oleju roślinnego

sok z połowy limonki

2 dymki, drobno pokrojone

zielona pietruszka do dekoracji

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Na początku w
patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy 1 cebulę pokrojoną w piórka, 2 dymki drobno pokrojone oraz 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Całość smażymy mieszając przez 1 minutę.

2.
Do przysmażonej cebuli wraz z innymi składnikami dodajemy 2-3 łyżki zielonej pasty curry, cały czas mieszając (osoby lubiące ostrzejszy smak mogą dodać jej trochę więcej). Po upływie 2 minut do woka dodajemy 150 ml bulionu drobiowego oraz 400 ml mleka kokosowego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, po czym doprowadzamy do wrzenia.


3.
Do gotującego się mleka dodajemy 500 gram piersi z kurczaka, pokrojonej w grubszą kostkę. Mięso wraz z mlekiem kokosowym gotujemy mieszając, do momentu aż kurczak będzie w środku miękki.


4.
Pod koniec gotowania do kurczaka w zielonym curry dodajemy sok z połowy limonki oraz 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego. Po wymieszaniu się wszystkich składników kurczak w zielonym curry jest gotowy do podania. Ta potrawa wyśmienicie smakuje wraz z ryżem jaśminowym. Smacznego :)


Przepis Video :


Kurczak w Zielonym Curry

Kurczak W Zielonym Curry

Komentarze   

 
+3 #5 edi 2016-01-08 13:39
Polecam na samym koncu dodac troche maki kukurydzianej.
 
 
0 #4 K4sia 2014-09-09 12:37
Ja wykonałam tą potrawę po swojemu, tzn. trochę ją "odchudziłam", coś dodałam od siebie a czegoś nie: mleko kokosowe przygotowałam sama (wiórki kokosowe zalane wodą, zmiksowane i odciśnięte), do mleka dodałam dwie łyżki śmietany 18% i zamiast bulionu dodałam wodę. Swoją drogą i tak wyszło pyszne :)
 
 
+1 #3 D 2014-03-09 14:55
Rewelacja, dzięki za przepis! Ja dodałam jeszcze małą łyżeczkę pasty z trawy cytrynowej bo lubię kwaśne potrawy i łyżeczkę świeżego startego imbiru:)
 
 
0 #2 GUEST 2014-02-23 13:24
dobrze smakuje :lol:
 
 
+1 #1 Guest 2013-07-17 13:53
Uwielbiam tą potrawę ! :lol:
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl