Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Kurczak w Żółtym Curry

SKŁADNIKI :

1kg kurczaka pokrojonego na części

10 średnich ziemniaków pokrojonych na mniejsze kawałki

60ml sosu rybnego

400ml mleka kokosowego

3 łyżki
żółtej pasty curry

1 łyżka
skrobi kukurydzianej

woda

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Na początku do garnka wlewamy 200 ml mleka kokosowego, po czym podgrzewamy. Dodajemy 3 łyżki żółtej pasty curry, mieszamy do czasu, aż pasta się rozpuści. Następnie wlewamy sos rybny, mieszamy. Gdy wszystko jest dokładnie wymieszane, dodajemy kawałki kurczaka. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy 10 minut.

2.
Po 10 minutach, dodajemy 10 ziemniaków pokrojonych w drobne kawałki. Dolewamy 100 ml mleka kokosowego, całość mieszamy, a następnie pod przykryciem potrawę gotujemy przez 30 minut.

3.
Po 30 minutach gotowania, dolewamy pozostałe mleko kokosowe, całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.

4.
W międzyczasie, jedną łyżkę skrobi kukurydzianej rozrabiamy z niewielką ilością wody. Po 5 minutach gotowania, powoli wlewamy rozpuszczoną mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Całość gotujemy jeszcze przez 2 minuty, po czym Tajska potrawa będzie gotowa do podania.


Przepis Video :

 

Kurczak w Żółtym Curry

Kurczak w Żółtym Curry

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl