SKŁADNIKI:
1 pierś z kurczaka
5cm kawałek trawy cytrynowej
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka pasty curry
kilka arkuszy alg nori
sok z połowy limonki
1 papryczka chili
1 papryka czerwona
1 cebula
3 łyżeczki sosu worcester
2 łyżki sosu rybnego
kawałek świeżego imbiru
świeża kolendra
szczypta kurkumy
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWNIA:
1. Cebulę kroimy w kostkę, chili i imbir w drobną kostkę, paprykę w paseczki. Trawę cytrynowa uderzamy aby wypuściła aromat.
2. Kurczaka kroimy w kostkę, po czym doprawiamy solą i kurkumą.
3. Na rozgrzany olej, w patelni wok wrzucamy cebulę, gdy zeszkli się dodajemy : paprykę, trawę cytrynową oraz imbir, mieszamy 2 minuty.
4. Następnie dodajemy kurczaka, mieszamy. Po chwili smażenia przyprawiamy sosem rybnym, sosem worchester i zieloną pastą curry. Dokładnie mieszamy.
5. Na koniec dodajemy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze do 3 minut i dodajemy sok z limonki. Gotowe danie podajemy z ugotowanym ryżem i posypane liśćmi kolendry. Smacznego! :)
Przepis Video :
Kurczak z Mlekiem Kokosowym Po Tajsku
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.