Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Kurczak z Warzywami w Panko

SKŁADNIKI:

1 pierś z kurczaka

1 jajko

1 łyżka mąki pszennej

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka trawy cytrynowej mielonej

100g panierki panko

1 papryka

5 pieczarek

1 marchewka

1 cebula

50g groszku

200ml bulionu drobiowego

2 łyżki sosu char siu

1 łyżka sosu chili sriracha

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

sezam biały

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Pierś z kurczaka kroimy na pół. Wsadzamy do miseczki, dodajemy 1 jajko, 1 łyżkę mąki pszennej, szczyptę soli, pieprz oraz 1 łyżeczkę trawy cytrynowej mielonej (trawę można ominąć i dać skórkę z cytryny). Do drugiej miseczki przesypujemy 100g panierki panko i odstawiamy.

2. Warzywa, czyli 1 paprykę, 5 pieczarek, 1 marchewkę, 1 cebulę i 50g groszku smażymy około 5 minut, po czym zalewamy bulionem drobiowym. Czekamy, aż się zagotuje i dodajemy 2 łyżki sosu Char Siu oraz 1 łyżkę sosu chilli.

3. Całość dusimy jeszcze 3 minuty. W tym czasie smażymy naszego kurczaka obtaczając go wcześniej w Panko i wrzucając na głęboki mocno rozgrzany tłuszcz. Na koniec zagęszczamy sos z warzywami 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej. Nasze danie podajemy z ugotowanym ryżem, posypane sezamem. Smacznego :)

Przepis Video :


Kurczak z Warzywami w Panko

Kurczak z Warzywami w Panko

Komentarze   

 
+1 #1 Adam 2016-04-10 13:24
Można użyć innego sosu w zastępstwie char siu?
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;