Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Łosoś z Ryżem Jaśminowym

SKŁADNIKI :

400g filet z łososia ze skórą, bez łusek i ości,

3cm kawałek imbiru,

2 ząbki czosnku,

1 papryczka chilli,

1 średnia czerwona cebula,

sok z 2 limonek lub 1 cytryny,

łyżka sosu sojowego,

pęczek kolendry lub natki pietruszki,

pieprz,

chińska przyprawa 5 smaków,

oliwa,

łyżeczka cukru,

200g ryżu jaśminowego,

herbata jaśminowa
(2 torebki).

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Gotujemy wodę na ryż i nagrzewamy piekarnik (250 stopni).

2. Do blendera wrzucamy czosnek, sos sojowy, papryczkę chili, pokrojoną w kostkę cebulę, pół kolendry lub pietruszki, imbir, cukier i troszkę oliwy z oliwek. Rozdrabniamy na rzadką pastę.

3. Sprawdzamy pastę - walory smakowe między słonym, kwaśnym, słodkim i ostrym. Doprawiamy jeśli któregokolwiek smaku brak.

4. Międzyczasie gotujemy ryż pod przykryciem przez 18-20 minut.

5. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy a następnie rozprowadzamy po dnie. Następnie wlewamy pastę do naczynia i układamy łososia skórą do góry.

6. Całość posypujemy pieprzem, przyprawą 5 smaków i wkładamy na górny poziom piekarnika na 18 minut.

7. Ryż umieszczamy do filiżanki wysmarowanej delikatnie oliwą. Ubijamy łyżką po czym odwracamy do góry dnem i wykładamy na talerz. Dodajemy przygotowanego łososia w sosie w którym się piekł. Smacznego :)

Łosoś z Ryżem Jaśminowym

Łosoś z Ryżem Jaśminowym

Przepis z bloga: Smaczneinspiracje

Komentarze   

 
0 #3 nina 2017-06-16 10:47
:-) Tą rybkę dziś robię na obiad ,ciekawe jak wyjdzie.
 
 
0 #2 Arek87 2016-01-26 11:06
Herbatę wypijamy :) do obiadu :)
 
 
+2 #1 Zed 2015-02-07 06:24
A co z herbatką? Wypijamy? Bo w przepisie nie ma po niej śladu :D
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;