SKŁADNIKI:
Sos:
4 łyżki sosu rybnego
25g krążka cukru palmowego
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 łyżeczka imbiru drobno posiekanego
1 łyżeczka tamaryndu rozpuszczonego w 3 łyżkach wrzątku
1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili bez pestek
pół wyciśniętego soku z limonki
Potrawa z makaronu:
120g szerokiego makaronu ryżowego
100g tofu pokrojonego w kostkę
2 marchewki pocięte w nitki
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju ryżowego
2 jajka
50g kiełek fasoli mung
50g uprażonych orzeszków ziemnych bez soli
pół wyciśniętego soku z limonki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie sosu:
1. W garnku zagotować sos rybny z cukrem palmowych, czosnkiem, sosem tamaryndowym, chili, imbirem oraz sokiem z limonki. Gotować do momentu rozpuszczenia cukru.
Przygotowanie makaronu:
1. W garnku do gotującej się wody wrzuć makaron ryżowy. Gotuj około 5 min aż będzie al dente. Odcedź i przelej zimną wodą.
2. Na rozgrzanej patelni wok upraż orzeszki ziemne.
3. Ponownie na patelni rozgrzej olej ryżowy. Wrzuć cebulę, czosnek. Smaż około 2 min.
4. Wrzuć marchewkę smaż 5 min.
5. Dodaj makaron oraz wcześniej przygotowany sos. Całość smaż mieszając kilka minut aż makaron przejdzie sosem.
7. Dodaj sok z limonki.
8. Na patelni wok zrób miejsce i wbij jajka zamieszaj aż zrobi się jajecznica i połącz z makaronem.
9. Na końcu dodaj tofu oraz uprażone orzeszki.
10. Udekoruj kiełkami fasoli mung. Smacznego ! :)
Makaron Pad Thai