Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Makaron Pad Thai

SKŁADNIKI:


Sos:


4 łyżki sosu rybnego

25g krążka cukru palmowego

1 ząbek czosnku drobno posiekany

1 łyżeczka imbiru drobno posiekanego

1 łyżeczka tamaryndu rozpuszczonego w 3 łyżkach wrzątku

1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili bez pestek

pół wyciśniętego soku z limonki

Potrawa z makaronu:

120g szerokiego makaronu ryżowego

100g tofu pokrojonego w kostkę

2 marchewki pocięte w nitki

1 czerwona cebula pokrojona w piórka

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju ryżowego

2 jajka

50g kiełek fasoli mung

50g uprażonych orzeszków ziemnych bez soli

pół wyciśniętego soku z limonki


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotowanie sosu:

1. W garnku zagotować sos rybny z cukrem palmowych, czosnkiem, sosem tamaryndowym, chili, imbirem oraz sokiem z limonki. Gotować do momentu rozpuszczenia cukru.

Przygotowanie makaronu:

1. W garnku do gotującej się wody wrzuć makaron ryżowy. Gotuj około 5 min aż będzie al dente. Odcedź i przelej zimną wodą.

2. Na rozgrzanej patelni wok upraż orzeszki ziemne.

3. Ponownie na patelni rozgrzej olej ryżowy. Wrzuć cebulę, czosnek. Smaż około 2 min.

4. Wrzuć marchewkę smaż 5 min.

5. Dodaj makaron oraz wcześniej przygotowany sos. Całość smaż mieszając kilka minut aż makaron przejdzie sosem.

7. Dodaj sok z limonki.

8. Na patelni wok zrób miejsce i wbij jajka zamieszaj aż zrobi się jajecznica i połącz z makaronem.

9. Na końcu dodaj tofu oraz uprażone orzeszki.

10. Udekoruj kiełkami fasoli mung. Smacznego ! :)


 Makaron Pad Thai

Makaron Pad Thai

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;