Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Małże w Sosie Curry

SKŁADNIKI:

1 kg małży

2 szalotki szalotki

1 papryczka chili

2 łyżki pasty curry

1 puszka (400g) mleka kokosowego

imbir

3-4 łyżeczki sosu rybnego

sok z limonki

kolendra lub natka pietruszki

sól

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Szalotkę koimy w drobną kostkę, po czym przesmażamy na oliwie z oliwek. Kroimy papryczkę chili w plasterki i dorzucamy do smażącej się szalotki. Następnie dodajemy starty na tarce imbir. Na koniec, gdy wszystko się podsmaży dodajemy pastę curry, całość dokładnie mieszamy.

2. Do sosu wrzucamy małże (należy pamiętać, aby dodać tylko te zamknięte). Obficie przyprawiamy sosem rybnym, solą, mieszamy i dusimy przez około 1 minutę. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, niecałą puszkę. Mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy jakieś 3-4 minuty.

3. Po chwili otwieramy garnek, małże powinny się otworzyć. Te zamknięte wyrzucamy.

4. Małże posypujemy natką pietruszki lub kolendry oraz skrapiamy sokiem z limonki. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz. Polewamy mocnym aromatycznym sosem, małże jemy prosto z muszli do każdej nabierając naszego sosiku.


Przepis Video :


 Małże w Sosie Curry

Małże w Sosie Curry

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;