SKŁADNIKI :
25g suszonych papryczek chilli
500g mielonej wołowiny
200g zwykłego ryżu lub ryżu jaśminowego
3 łyżki sosu rybnego
1/2 szklanki liści mięty
1/2 szklanki liści bazylii
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
sok wyciśnięty z 2 limonek
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku na patelni podgrzewamy 200 gram surowego ryżu, aż do zarumienienia się ryżu. Po czym, przysmażony ryż miksujemy w blenderze. Otrzymany proszek odstawiamy na bok.
2. Na tej samej patelni podgrzewamy 25 gram suszonych papryczek chilli. Kiedy papryczki nabiorą prawie że czarnego koloru, miksujemy je w blenderze. Otrzymany proszek odstawiamy na bok.
3. W woku rozgrzewamy 500 ml wody. Do gotującej się wody wrzucamy 500 gram mielonej wołowiny, po czym całość dokładnie mieszamy. Następnie do obgotowanej wołowiny dodajemy 1 czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Całość smażymy mieszając.
4. Po 2-3 minutach smażenia do wołowiny dodajemy 2-3 łyżki proszku ryżowego, oraz 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku. Całość dokładnie mieszamy, po czym dodajemy 3 łyżki sosu rybnego, łyżeczkę mielonego chilli, 1/2 szklanki liści bazylii, 1/2 szklanki liści mięty, oraz sok z wyciśniętych 2 limonek. Całość smażymy mieszając przez około 2-3 minuty. Mielona wołowina na ostro jest już gotowa.
Przepis Video :
Mielona Wołowina Na Ostro
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.