Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Mielona Wołowina Na Ostro

SKŁADNIKI :

25g suszonych papryczek chilli

500g mielonej wołowiny

200g zwykłego ryżu lub ryżu jaśminowego

3 łyżki sosu rybnego

1/2 szklanki liści mięty

1/2 szklanki liści bazylii

1 czerwona cebula, pokrojona w piórka

sok wyciśnięty z 2 limonek

2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Na początku na patelni podgrzewamy 200 gram surowego ryżu, aż do zarumienienia się ryżu. Po czym, przysmażony ryż miksujemy w blenderze. Otrzymany proszek odstawiamy na bok.

2.
Na tej samej patelni podgrzewamy 25 gram suszonych papryczek chilli. Kiedy papryczki nabiorą prawie że czarnego koloru, miksujemy je w blenderze. Otrzymany proszek odstawiamy na bok.

3.
W woku rozgrzewamy 500 ml wody. Do gotującej się wody wrzucamy 500 gram mielonej wołowiny, po czym całość dokładnie mieszamy. Następnie do obgotowanej wołowiny dodajemy 1 czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Całość smażymy mieszając.


4.
Po 2-3 minutach smażenia do wołowiny dodajemy 2-3 łyżki proszku ryżowego, oraz 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku. Całość dokładnie mieszamy, po czym dodajemy 3 łyżki sosu rybnego, łyżeczkę mielonego chilli, 1/2 szklanki liści bazylii, 1/2 szklanki liści mięty, oraz sok z wyciśniętych 2 limonek. Całość smażymy mieszając przez około 2-3 minuty. Mielona wołowina na ostro jest już gotowa.


Przepis Video :


Mielona Wołowina Na Ostro

Mielona Wołowina na Ostro

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;