SKŁADNIKI :
300g kwiatów kalafiora
300g bakłażanów, grubo pokrojonych
1/3 szklanki liści bazylii
400ml mleka kokosowego
250g cukinii, grubo pokrojonej
100g mini kolby kukurydzy, pokrojone na połowy
2 łyżki soku z limonki
1/2 szklanki ciepłej wody
20g świeżego imbiru, grubo posiekanego
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka przyprawy galangal
2 łyżki jasnego sosu sojowego
5 ząbków czosnku, posiekanych
1 czerwona papryczka pepperoni, posiekana
2 łyżki trawy cytrynowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Trawę cytrynową zalewamy ciepłą wodą, po czym odstawiamy na 10 minut i odcedzamy. Do miksera wsypujemy wcześniej namaczaną trawę cytrynową, 20 g świeżego imbiru grubo posiekanego, 5 ząbków czosnku posiekanych, 1 czerwoną papryczkę pepperoni posiekaną, 1 łyżeczkę mielonej kurkumy oraz 1 łyżeczkę przyprawy galangal w proszku. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Zmiksowaną masę przekładamy do osobnego naczynia.
2. Do patelni wok wlewamy 200 ml mleczka kokosowego, podgrzewamy po czym dodajemy zmiksowaną pastę i mieszamy tak, aby pasta wymieszała się dokładnie z mleczkiem kokosowym. Dolewamy pozostałe mleko kokosowe.
3. Po 2 minutach gotowania, gdy mleko koksowe zgęstnieje dodajemy 250 gram pokrojonej cukinii, 300 gram kwiatów kalafiora, 300 gram grubo pokrojonego bakłażana oraz 100 gram mini kolb kukurydzy, wszystko razem mieszając.
4. Po 5 minutach gotowania dodajemy do woka dodajemy liście bazylii, 2 łyżki soku z limonki oraz 2 łyżki sosu sojowego. Całość dokładnie mieszamy. Po chwili tajskie danie jest gotowe do podania. Smacznego :)
Przepis Video :
Mieszane Warzywa w Mleczku Kokosowym