SKŁADNIKI :
300 ml mleczka kokosowego
100 ml mleka
1 łyżeczka miodu lub cukru brzozowego
3 łyżki nasion chia
0,5 laski wanilii
1 puszka owoców mango (425g)
250 ml śmietanki 30% do deserów
2 łyżeczki żelatyny namoczonej w 20 ml wody
1 łyżeczka przesianego cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Nasiona Chia z mleczkiem kokosowym:
1. Mleczko kokosowe oraz mleko wlewamy do pojemnika dodajemy miód lub cukier brzozowy, laskę wanilii (wydrążoną tępa stroną noża) oraz nasiona Chia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
2. Tak przygotowane mleczko kokosowe z nasionami Chia wstawiamy do lodówki co jakiś czas mieszając, żeby nie powstał glut.
3. Nasiona Chia najlepiej pozostawić na cała noc, aby wchłonęły mleczko i powstał pudding.
Pianka z mango:
1. Śmietankę mocno schłodzoną ubijamy z przesianym cukrem pudrem na sztywną pianę.
2. Owoce mango blendujemy na jednolitą masę.
3. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy schłodzoną.
4. Do wcześniej ubitej śmietanki dodajemy zblendowane mango, delikatnie mieszając oraz wcześniej namoczoną żelatynę. Wszystkie składnik delikatnie mieszamy.
5. Pudding oraz piankę układamy warstwami. Smacznego ! :).
Nasiona Chia w Mleczku Kokosowym z Pianką Mango