Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Ostro Kwaśna Zupa z Grzybami

SKŁADNIKI :

1,5l bulionu drobiowego

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru

4 łyżki sosu rybnego

300g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki

300g poszatkowanej kapusty pekińskiej

1 marchewska, pokrojona w plastry

150g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych

sok z połowy limonki

sos chili sriracha do smaku

2 łyżki pasty tom yum

zielona pietruszka

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
W garnku doprowadzam do wrzenia 1,5 litra bulionu drobiowego, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki pasty tom yum oraz 2 łyżeczki drobno posiekane imbiru. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzam do wrzenia.

2.
Do gotującej się zupy dodajemy 4 łyżki sosu rybnego, 300 gram pokrojonych w ćwiartki pieczarek, 300 gram poszatkowanej kapusty pekińskiej oraz 1 marchewkę pokrojoną w cienkie plastry. Po wymieszaniu wszystkich składników gotujemy je przez 10 minut. Po upływie tego czasu do zupy dodajemy 150 gram pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki. Wyciskamy sok z połowy limonki oraz dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę. Po wymieszaniu gotujemy ostatnie 5 minut.

3.
Na koniec zupę doprawiamy sosem sriracha, jeśli jest niedostatecznie ostra. Nalewamy do miseczek i posypujemy zieloną pietruszką.

Przepis Video :


 Ostro Kwaśna Zupa z Grzybami

Ostro Kwaśna Zupa z Grzybami

Komentarze   

 
0 #3 zarychta 2017-06-16 10:30
:-) Dodałem naszych polskich grzybów i powiem ,smakuje rewelacyjnie.
 
 
0 #2 Zenek 2014-03-27 15:28
Nie wiem, czy w Tajlandii są pieczarki, ale to bez znaczenia, bo zupka jest genialna!
Bardzo mi smakowała.
Nie miałem tylko bulionu drobiowego, to zrobiłem na kostkach grzybowych....
Polecam dbającym o linię, bo ja już po pół godzinie marzyłem o duuużym steku....
 
 
0 #1 rafal 2014-03-08 16:27
:P ok
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;