SKŁADNIKI :
100g makaron błyskawiczny
250g owoców morza
1/2 czerwonej i żółtej papryki, pokrojonej w paski
1 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 1/2 łyżki półwytrawnego sherry
2 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka imbiru, zmiażdżonego
1 łyżka pokrojonej dymki
sól i czarny pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku w średniej misce zalewamy 100 gram makaronu błyskawicznego mi xao wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, po czym odcedzamy.
2. W patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 2 ząbki czosnku, łyżeczkę zmiażdżonego imbiru, pół żółtej i czerwonej papryki, pokrojonej w paseczki oraz łyżkę posiekanej dymki. Całość smażymy mieszając około 2 minuty.
3. Po 2 minutach do patelni wok dodajemy 250 gram mieszanki owoców morza, 1,5 łyżki półwytrawnego sherry oraz 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego. Całość mieszamy i smażymy około 3 minuty.
4. Po 3 minutach smażenia dodajemy wcześniej odcedzony makaron błyskawiczny. Dla polepszenia smaku przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy jeszcze chwilę, po czym potrawa będzie gotowa do podania.
Przepis Video :
Owoce Morza z Makaronem