Przepisy Kuchni Tajskiej

Owoce Morza Z Makaronem

 

SKŁADNIKI :

100 g makaron błyskawiczny Mi-Xao

250 g owoców morza

1/2 czerwonej i żółtej papryki, pokrojonej w paski

1 1/2 łyżki jasny sos sojowy

1 1/2 łyżki półwytrawnego sherry

2 łyżki oleju roślinnego

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 łyżeczka imbiru, zmiażdżonego

1 łyżka pokrojonej dymki

sól i czarny pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
Na początku w średniej misce zalewamy 100 gram makaronu błyskawicznego mi xao wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, po czym odcedzamy.

2.
W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 2 ząbki czosnku, łyżeczkę zmiażdżonego imbiru, pół żółtej i czerwonej papryki, pokrojonej w paseczki oraz łyżkę posiekanej dymki. Całość smażymy mieszając około 2 minuty.

3.
Po 2 minutach do patelni wok dodajemy 250 gram mieszanki owoców morza, 1,5 łyżki półwytrawnego sherry oraz 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego. Całość mieszamy i smażymy około 3 minuty.

4.
Po 3 minutach smażenia dodajemy wcześniej odcedzony makaron błyskawiczny. Dla polepszenia smaku przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy jeszcze chwilę, po czym potrawa będzie gotowa do podania.


Przepis Video :


 

Tajska potrawa

Owoce Morza Z Makaronem

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.