Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Pad Thai z Krewetkami

SKŁADNIKI NA SOS:

1/2 łyżki sosu rybnego


2 łyżki sosu ostrygowego


2 łyżki sosu sojowego


1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego


1 1/2 łyżki cukru


1/2 szklanki wody

SKŁADNIKI:

1/2 paczki makaronu ryżowego o grubości 3mm


1 jajko


100ml oleju do smażenia


3 cebulki dymki


300 g obranych krewetek


1 garść kiełków soi


1,5 łyżki czosnku smażonego


1/2 bok choy (może być pekińska)


1 1/2 łyżka prażonych orzeszków ziemnych


2 łyżeczki
octu ryżowego

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Smażymy czosnek. Cztery główki czosnku obieramy i mielimy. Rozgrzewamy patelnie wok i wlewamy dużą ilość oleju. Następnie wrzucamy mielony czosnek, podsmażamy i ciągle mieszamy. Gdy czosnek będzie delikatnie brązowy zdejmujemy go z ognia.

2. Namaczamy w zimnej wodzie makaron ryżowy.

3. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy sos rybny, sos ostrygowy, sos sojowy jasny i ciemny oraz cukier. Dodajemy troszkę wody i dokładnie mieszamy.

4. Rozgrzewamy olej w patelni wok. Gdy olej będzie już gorący, wbijamy jajko i delikatnie podsmażamy. Następnie wrzucamy krewetki i smażymy regularnie mieszając.

5. Dodajemy makaron i mieszamy. Następnie wlewamy przygotowany wcześniej sos. Szybko mieszamy. Dodajemy smażony czosnek. Po czym wlewamy 2 łyżki octu ryżowego, dokładnie mieszamy.

6. Dodajemy pokrojoną chińską kapustę bok choy. Cały czas smażymy i mieszamy. Następnie wrzucamy łyżkę orzeszków ziemnych. Na koniec wrzucamy kiełki soi i pokrojoną zieloną dymkę. Przed podaniem należy spróbować danie. Pad thai to balans smaków między słodkim a kwaśnym. Smacznego!

Przepis Video :


Pad Thai z Krewetkami

Pad Thai z Krewetkami
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;