SKŁADNIKI :
250g mięsa z piersi z kurczaka, pokrojonego w paski
250g mięsa wołowego, pokrojonego w paski
250g mięsa wieprzowego, pokrojonego w paski
180ml mleka kokosowego
1/2 szklanki niesolonych orzeszków arachidowych (80 g)
2 łyżki czerwonej pasty curry
1/2 łyżeczki sosu chili sambal oelek
1/4 szklanki bulionu drobiowego (60 ml)
2 łyżki brązowego cukru
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka soku z limonki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki przyprawy curry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku w średniej miseczce mieszamy 2 łyżki brązowego cukru, ½ łyżeczki przyprawy sambal oelek, 2 ząbki czosnku, drobno posiekane, ½ łyżeczki mielonej kolendry, pół łyżeczki mielonego kminku, łyżkę mielonej kurkumy, ¼ łyżeczki przyprawy curry oraz dwie łyżki oleju roślinnego. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
2. Na wcześniej namaczane w wodzie patyczki do szaszłyków nabijamy w dowolnej kolejności 3 rodzaje mięsa. Układamy je na blasze, po czym polewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
3. W międzyczasie w blenderze miksujemy 80g niesolonych orzechów arachidowych , dodajemy 2 łyżki czerwonej pasty curry. Całość miksujemy do uzyskania pasty.
4. W małym garnku doprowadzamy do wrzenia 180 ml mleka kokosowego. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę orzechową oraz 60ml bulionu drobiowego. Całość gotujemy mieszając około 3 minuty. Po 3 minutach dodajemy łyżeczkę soku z limonki oraz 2 łyżeczki brązowego cukru, całość mieszamy.
5. Po 2 godzinach marynowania, pałeczki z mieszanych mięs smażymy na patelni co jakiś czas obracając. Można je również upiec w piekarniku. Po 20 minutach tajskie pałeczki satay z mieszanych mięs są już gotowe.
Przepis Video :
Pałeczki Satay z Mieszanych Mięs