SKŁADNIKI :
paczka paluszków krabowych (250g), krojonych na kawałki
2 łyżki oleju arachidowego
1 łyżka pasty tamaryndowej
4 łyżki mirin
4 ząbki czosnku, posiekane
cebula dymka, posiekana
półtorej łyżki sosu rybnego
pół łyżeczki białego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy czosnek i białe części cebuli dymki. Smażymy kilka sekund.
2. Następnie do patelni wkładamy paluszki krabowe i smażymy 2-3 minuty na dużym ogniu.
3. Po czym dodajemy pastę tamaryndową wymieszaną z mirinem i sosem rybnym.
4. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie według uznania, solą (sos rybny jest słony).
5. Podgrzewamy około 2 minut. Na koniec dodajemy zielone części dymki.
6. Gotowe danie podajemy z ryżem (jaśminowym). Smacznego! :)
Paluszki Krabowe Na Kwaśno
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.