Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Pierś z Indyka w Sosie Satay

SKŁADNIKI:

Sos satay:

120g orzechów ziemnych (niesolonych)

50g mleka kokosowego

50ml wody

1 szalotka

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka cukru palmowego

1 łodyga trawy cytrynowej

2 listki limonki kaffir

1 łyżka oleju kokosowego

pół papryczki chili w zalewie

Pierś z indyka w curry:

250g piersi z indyka

1 łyżka żółtej pasty curry

20ml wody

kilka pomidorków koktajlowych

sałata rzymska

patyczki do szaszłyków

 


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Sos satay:

1. Na rozgrzanej patelni wok prażymy orzechy ziemne, aż będą zarumienione. Orzechy przekładamy do naczynia i blendujemy.

2. Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy cebulę, czosnek oraz cukier palmowy. Całość przekładamy do pojemnika z orzechami i ponownie blendujemy.

3. Powstałą masę podsmażamy na rozgrzanej patelni około 5 min.

4. Następnie dodajemy wodę, liście limonki Kaffir, łodygę trawy cytrynowej, sos sojowy, papryczkę chili oraz mleko kokosowe. Całość gotujemy około 10 min.

Pierś z indyka w sosie curry:

1. Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy oraz osuszamy.

2. Pastę curry łączymy z woda. Tak przygotowaną masą marynujemy pierś z indyka. Następni wkładamy do lodówki na około 1 h.

3. Pierś z indyka kroimy w kostki, pomidorki koktajlowe na połówki, a sałatkę rzymska targamy.

4. Na patyczki wbijamy na przemian indyka, pomidora oraz sałatę.

5. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 20 min.

6. Na talerz wykładamy sos satay, układamy na nim szaszłyka z indyka. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

 Pierś z Indyka w Sosie Satay

Pierś z Indyka w Sosie Satay

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;