SKŁADNIKI:
Sos satay:
120g orzechów ziemnych (niesolonych)
50g mleka kokosowego
50ml wody
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru palmowego
1 łodyga trawy cytrynowej
2 listki limonki kaffir
1 łyżka oleju kokosowego
pół papryczki chili w zalewie
Pierś z indyka w curry:
250g piersi z indyka
1 łyżka żółtej pasty curry
20ml wody
kilka pomidorków koktajlowych
sałata rzymska
patyczki do szaszłyków
Sos satay:
1. Na rozgrzanej patelni wok prażymy orzechy ziemne, aż będą zarumienione. Orzechy przekładamy do naczynia i blendujemy.
2. Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy cebulę, czosnek oraz cukier palmowy. Całość przekładamy do pojemnika z orzechami i ponownie blendujemy.
3. Powstałą masę podsmażamy na rozgrzanej patelni około 5 min.
4. Następnie dodajemy wodę, liście limonki Kaffir, łodygę trawy cytrynowej, sos sojowy, papryczkę chili oraz mleko kokosowe. Całość gotujemy około 10 min.
Pierś z indyka w sosie curry:
1. Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy oraz osuszamy.
2. Pastę curry łączymy z woda. Tak przygotowaną masą marynujemy pierś z indyka. Następni wkładamy do lodówki na około 1 h.
3. Pierś z indyka kroimy w kostki, pomidorki koktajlowe na połówki, a sałatkę rzymska targamy.
4. Na patyczki wbijamy na przemian indyka, pomidora oraz sałatę.
5. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 20 min.
6. Na talerz wykładamy sos satay, układamy na nim szaszłyka z indyka. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Pierś z Indyka w Sosie Satay