SKŁADNIKI:
0,5 kostki tofu
100g makaronu chow mein
1 marchewka pokrojona w piórka
0,5 czerwonej papryki pokrojonej w piórka
0,5 zielonej papryki pokrojonej w piórka
0,5 żółtej papryki pokrojonej w piórka
0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
parę różyczek brokułu
10 małych pieczarek
garść kiełków
3cm drobno pokrojonego imbiru
1 ząbek czosnku drobno posiekany
2 łyżeczki sosu sambal
4 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju ryżowego. Następnie dodajemy tofu pokrojone w kostkę i smażymy na złoty kolor, później dodamy do potrawy.
2. Ponownie na patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy około 5 minut na złoty kolor.
3. Dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir, smażymy 1 minutę.
4. Następnie wrzucamy marchewkę oraz papryki, całość smażymy 2 minuty.
5. Dodajemy różyczki brokułu, smażymy kilka minut.
6. Po usmażeniu warzyw dodajemy sosy, wszystkie składniki mieszamy. Wrzucamy tofu i bardzo delikatnie łączymy z warzywami, żeby się nie rozpadło.
7. Makaron zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na około 5 minut.
8. Na talerzu wykładamy makaron, a na górę układamy wcześniej przygotowane warzywa z tofu. Smacznego! :)
Pikantne Tofu z Warzywami