SKŁADNIKI:
120g orzechów ziemnych (niesolonych)
150ml mleka kokosowego
50ml wody
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru palmowego
1 łodyga trawy cytrynowej
2 listki limonki kaffiru
1 łyżka oleju kokosowego
pół papryczki chili w zalewie
1. Na rozgrzanej patelni wok prażymy orzechy ziemne, aż będą zarumienione. Orzechy przekładamy do naczynia i blendujemy.
2. Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy cebulę, czosnek oraz cukier palmowy. Całość przekładamy do pojemnika z orzechami i ponownie blendujemy.
3. Powstałą masę podsmażamy na rozgrzanej patelni około 5 minut.
4. Następnie dodajemy wodę, liście limonki kaffiru, łodygę trawy cytrynowej, sos sojowy, papryczkę chili oraz mleko kokosowe. Całość gotujemy około 10 minut.
Przepis Na Sos Satay