SKŁADNIKI:
1 pierś z kurczaka
1 awokado
sałata rzymska mini
garść pomidorków koktajlowych
szklanka jogurtu greckiego
3-4 filety anchois
1 łyżeczka pasty curry
szczypiorek
1 łyżeczka cukru trzcinowego
musztarda dijon
1 żółtko
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś kurczaka kroimy ukośnie w plasterki.
2. Przygotowanie marynaty. W miseczce mieszamy składniki: jogurt naturalny, pastę curry, kilka kropel soku z cytryny, cukier trzcinowy, sól. Odlewamy 1/3 przygotowanej marynaty na później. W pozostałej marynacie mieszamy kawałki kurczaka. Odkładamy na 2 godziny.
3. Kroimy awokado na ćwiartki, doprawiamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
4. Rozgrzewamy patelnie grillową z niewielką ilością oliwy z oliwek. Smażymy z obu stron kawałki kurczaka oraz awokado.
5. Przygotowanie dressingu. W miseczce mieszamy pokrojone fileciki anchois, żółtko, musztardę dijon, sól, pieprz i marynatę.
6. Sałatę rzymską kroimy na większe kawałki, pomidorki na połówki. Sałatę równomiernie rozkładamy na talerzu, układamy pomidorki, kawałki grillowanego kurczaka oraz awokado. Na koniec skrapiamy marynatą i posypujemy natką pietruszki. Smacznego! :)
Przepis Video :
Sałatka z Grillowanym Awokado i Kurczakiem
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.