SKŁADNIKI :
5 sztuk suszonych papryczek chilli
20g trawa cytrynowa
1 łyżeczka pokrojonej skórki z limonki
20g galangalu (opcjonalnie pasta z galangalu)
2 ząbki czosnku
20g czerwonej cebuli
1 łyżeczka pasty krewetkowej
1 łyżka orzechów ziemnych
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju roślinnego
150g pokrojonej w paski wieprzowiny
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka cukru
2 łyżki soku lub pasta z tamaryndowca
100g zielonej fasoli
2 listki limonki kaffiru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Suszone papryczki chilli kroimy na plastry, po czym moczymy w wodzie. Trawę cytrynową oraz galangal na plasterki. Skórkę limonki, 1 małą czerwoną cebulę, a także 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki.
2. W moździerzu miażdżymy namoczone i odsączone papryczki chilli wraz z łyżeczką soli. Nastepnie dodajemy trawę cytrynową, galangal, czerwoną cebulę, czosnek, 1 łyżeczkę pasty krewetkowej oraz 1 łyżkę orzechów ziemnych. Wszystko miażdżymy na jednolitą masę.
3. Zieloną fasolę kroimy na kawałki o długości 3-4 cm, wieprzowinę kroimy w cienkie plastry, a 2 liście limonki kaffiru w cieniutkie paseczki. Pokrojoną zieloną fasolę wrzucamy na dosłownie 1-2 minuty do wrzącej wody. Wyciągamy wrzucając do zimnej wody, po czym odcedzamy i odstawiamy na bok.
4. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, na który wrzucamy wcześniej wyrobioną pastę chilli. Cały czas mieszamy, aby nieco porozdrabniać pastę. Po minucie smażenia dodajemy wcześniej pokrojoną wieprzowiną i smażymy cały czas mieszając. Dodajemy 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę soku lub pasty z tamaryndowca.
5. Pod koniec smażenia do woka dodajemy wcześniej przygotowaną zieloną fasolę wraz z pokrojonymi liśćmi limonki kaffiru. Całość smażymy mieszając przez około 1-2 minuty. Potrawa jest gotowa do podania. Danie posypujemy pokrojoną wcześniej skórką z limonki. Smacznego :)
Przepis Video :
Smażona Wieprzowina z Zieloną Fasolą i Chilli