Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Smażone Nadziewane Kalmary z Curry

SKŁADNIKI :

1 1/2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

4 łyżki oleju roślinnego

2 łyżeczki przyprawy curry

200ml skondensowanego mleka

1 łyżka pasty chilli

1/3 cebuli

2 ząbki czosnku

1 duża papryczka chilli

30g seler naciowy

30g zielonej cebulki

1 jajko

50g mielonej wieprzowiny

4 kałamarnice

Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Na początku marynujemy mieloną wieprzowinę w sosie ostrygowym, gdyż jest to najważniejszy składnik nadzienia do kałamarnic. Kolejnym etapem jest przygotowanie kałamarnic, wyciągamy wnętrzności i obieramy ze skóry. Dokładnie przepłukujemy je wodą, aby pozbyć się pozostałości z obierania.

2.
Gdy kałamarnice są już oczyszczone, nadziewamy je wcześniej zamarynowaną wieprzowiną. Otwór zamykamy wykałaczką, po czym kilka razy nakłuwamy z obu stron, aby lepiej się ugotowały. Przygotowane kałamarnice gotujemy na parze około 30minut, przed wyciągnięciem najlepiej sprawdzić czy są już gotowe.

3.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Czosnek kroimy w drobną kostkę, seler naciowy kroimy na większe kawałki, zieloną cebulkę również kroimy na większe kawałki, 1/3 cebuli kroimy w paski, chilli kroimy w plasterki.

4.
Następnie przygotowujemy sos. W misce mieszamy jajko, 2 łyżeczki przyprawy curry, jedną łyżkę pasty chilli, jedną łyżkę sosu sojowego, jedną łyżkę sosu ostrygowego, 1 ½ łyżki sosu rybnego oraz 150ml skondensowanego mleka, całość dokładnie mieszamy po czym odstawiamy na bok.

5. Teraz połączymy wszystkie składniki smażąc na patelni wok, rozpoczynamy od rozgrzania oleju. Gdy olej jest już rozgrzany na patelnię wrzucamy czosnek oraz cebulę. Po chwili smażenia dodajemy wcześniej przygotowane kalmary. Wszystko smażymy mieszając. Po około minucie smażenia wlewamy wcześniej przygotowany sos. Do podsmażonych kałamarnic, dodajemy resztę przygotowanych warzyw. Całość dalej smażymy mieszając.

6. Jeśli potrawa jest zbyt sucha, dodajemy jeszcze trochę skondensowanego mleka, po wymieszaniu tajska potrawa jest gotowa do podania. Smacznego!


Przepis Video :

 

Smażone Nadziewane Kalmary z Curry

Smażone Nadziewane Kalmary Z Curry

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl