SKŁADNIKI :
300g morning glory (szpinak wodny) lub zielona fasolka szparagowa
15g drobno pokrojonego czosnku
5 papryczek chilli
250ml oleju roślinnego
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka cukru
przysmażony czosnek do dekoracji
szczypta czarnego pieprzu
50ml bulionu drobiowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku obieramy 5 ząbków czosnku, po czym drobno je szatkujemy. W woku rozgrzewamy 200 ml oleju, na którym smażymy 3 ząbki czosnku. Jak tylko czosnek się zarumieni, przecedzamy wszystko na drobnym sitku.
2. Papryczki chilli kroimy wzdłuż na połówki, a morning glory (szpinak wodny), lub opcjonalnie fasolkę szparagową kroimy na kawałki o długości 5 cm.
3. W woku rozgrzewamy 4 łyżki oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 2 ząbki czosnku drobno posiekane, oraz papryczki chilli. Jak tylko poczujemy intensywny aromat smażonego czosnku i chilli, dodajemy pokrojone morning glory. Całość smażymy mieszając.
4. Po minucie dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki sosu ostrygowego, oraz 1 łyżeczkę solonego sosu z soi. Po chwili smażenia całość podlewamy niewielką ilością bulionu drobiowego.
5. Na zakończenie usmażone morning glory przekładamy na talerz, po czym przyprawiamy szczyptą czarnego pieprzu oraz przysmażonym wcześniej czosnkiem. Tajska potrawa gotowa
Przepis Video :
Smażone Tajskie Morning Glory
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.