SKŁADNIKI :
200 g ryżu jaśminowego
50 g orzechów nerkowca
2 jajka
2 łyżki oleju ryżowego
1 cebula
1 łyżeczka imbiru
100 g ananasa
Pół szklanki soku z ananasa
1 łyżeczka cukru palmowego
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Ryż jaśminowy zalewamy wodą i gotujemy w garnku na niewielkim ogniu pod przykryciem.
2. Orzechy nerkowca prażymy na patelni wok do momentu zarumienienia. Odstawiamy, później będziemy dodawali do potrawy.
3. Cebulę kroimy w piórka, imbir drobno siekamy.
4. Ananasa kroimy w kostkę.
5. Na patelni wok smażymy w jednej łyżce oleju ryżowego dwa jajka na drobne kawałki. Odstawiamy, później będzie dodawali do potrawy.
6. Następnie w jednej łyżce oleju ryżowego smażymy cebule do momentu zeszklenia. Po chwili smażenia dodajemy imbir. Wszystko mieszamy.
7. Następnie dodajemy ananasa, jajka wcześniej usmażone, ryż, pół szklanki soku z ananasa, trzy rodzaje sosów oraz łyżeczkę cukru palmowego. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą i chwilę smażymy.
8. Na sam koniec wrzucamy wcześniej uprażone orzechy nerkowca. Wszystko mieszamy i podajemy. Potrawę możemy również polać sosem Sriracha nada ostrości i przełamie słodycz. Smacznego! :)
Smażony Ryż Jaśminowy z Orzechami Nerkowca