SKŁADNIKI :
30g selera naciowego
30g zielonej cebuli
30g cebuli
30g pomidora
1 limonka
3 papryczki chilli
50g mielonej wieprzowiny
50g dużych krewetek
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu rybnego
50g ugotowanego makaronu sojowego
1 łyżeczka bulionu w proszku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku umieszczamy makaron sojowy w wodzie, aby się namoczył. Kiedy makaron się moczy, przygotowujemy warzywa. Zaczynamy od krojenia zielonej cebuli na większe kawałki. Cebulę tniemy w talarki, pomidora kroimy na kawałki i wycinamy nasiona. Limonkę kroimy na ćwiartki wraz ze skórką.
2. Do gotującej się wody wrzucamy 50 gram mielonej wieprzowiny, cały czas mieszamy aby się nie skleiła. Następnie dodajemy wcześniej obrane krewetki. Gdy krewetki i mięso się ugotują dodajemy wcześniej namoczony makaron sojowy. Całość gotujemy mieszając, aż makaron napęcznieje. Po minucie gotowania wszystkie składniki przecedzamy i odstawiamy na bok.
3. Na zakończenie przygotowujemy sos do naszej sałatki. W misce mamy już drobno pokrojoną papryczkę chilli, do której dodajemy łyżeczkę cukru, około łyżeczkę bulionu w proszku, półtora łyżki sosu rybnego, sok z wyciśniętej limonki. Całość dokładnie mieszamy. Do miski z przygotowanym sosem dodajemy wcześniej ugotowane mięso, krewetki oraz makaron sojowy, całość dokładnie mieszamy.
4. Do sosu z warzywami dodajemy cebulę, pomidora, zieloną cebulę oraz seler naciowy. Po dokładnym wymieszaniu składników tajska sałatka jest już gotowa ! Smacznego!
Przepis Video :
Tajska Sałatka z Makaronu Sojowego